Події

В ЄС почала діяти система цифрових сертифікатів COVID-19 для внутрішньосоюзних поїздок

В Європейському союзі з четверга набув чинності регламент про цифрові сертифікати COVID-19, які повинні дозволити громадянам і резидентам ЄС вільно пересуватися по всій території союзу і шенгенського простору.

"Європейський цифровий сертифікат COVID - це символ відкритої і безпечної Європи, яка обережно відкривається, ставлячи на перше місце захист здоров'я наших громадян", - заявила, вітаючи цю подію, голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що Брюссель ще в березні пообіцяв створити загальноєвропейську систему для полегшення безперешкодного пересування жителів ЄС союзом під час літніх відпусток. Тепер об'єднана система цифрових сертифікатів, що перевіряються, запущена і працює. Переважна більшість країн ЄС вже підключені до неї і готові видавати і перевіряти сертифікати. Їх заготовлено вже понад 200 млн, повідомила глава ЄК.

"Ми допомагаємо європейцям повернути свободу, яку вони так цінують", - зазначила вона.

Для в'їзду з третіх країн, що не входять в ЄС, введення такого сертифіката нічого не змінює. Всі жителі ЄС і без сертифіката мають право на вільне пересування шенгенською зоною, але він звільняє його володарів від багатьох обмежень, таких як карантин.

Цифровий сертифікат COVID може отримати будь-який житель ЄС. Документ у цифровому та паперовому форматі містить інформацію про вакцинацію його власника або про свіжі результати тестування, або про одужання від COVID-19. Він видається безкоштовно і доступний всіма мовами ЄС, гарантований засобами безпеки, включає QR-код із цифровим підписом.

За даними ЄК, понад 40% дорослого населення ЄС повністю вакциновані. Обмеження для інших мандрівників залежать від колірного кодування країни, з якої вони прибувають, встановленої Європейським центром профілактики та контролю захворювань. Для виїзду із "зеленої" зони обмежень немає, з "помаранчевої" - можливо, буде потрібен тест, з "червоної" - карантин. У "темно-червоні" країни необов'язкові поїздки не рекомендуються.

При цьому країни ЄС, як і раніше, можуть встановлювати свої власні правила і можуть задіяти "екстрене гальмо", щоб не пускати приїжджих з регіону, в якому спостерігається сплеск особливо заразних варіантів захворювання.

Відповідно до правил, держави ЄС повинні утримуватися від додаткових обмежень на поїздки власників цифрового сертифікату, якщо ці обмеження не є "необхідними і пропорційними з точки зору охорони здоров'я населення". ЄК взяла на себе зобов'язання мобілізувати 100 млн євро на екстрену підтримку держав-членів у забезпеченні доступних населенню тестів.

Авіакомпанії попередили про можливий хаос і багатогодинні черги, якщо країни недостатньо злагоджено скоординують розгортання системи.

До 1 липня всі 30 країн ЄС і Європейської економічної зони (ЄЕЗ) підключені до єдиного шлюзу перевірки сертифікатів у режимі реального часу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ