Події

Посли Франції та Німеччини заявили, що ідея про відновлення самітів "ЄС-РФ" не була підтримана, і пообіцяли обговорювати такі питання з Києвом - МЗС

На виконання доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Міністерства закордонних справ України були запрошені посол Німеччини та посол Франції в Україні для обговорення ініціативи про відновлення самітів ЄС-РФ.

"Українська сторона наголосила, що така ініціатива іде всупереч санкційній політиці ЄС, ухваленій у відповідь на агресію РФ проти України, підриває європейську солідарність на тлі ескалації Росією ситуації на тимчасово окупованих територіях та кордонах України, не заохочує Москву до виконання Мінських домовленостей", - йдеться у коментарі МЗС України.

Зазначається, що глави іноземних дипмісій заявили, що це була лише ідея для обговорення в контексті розгляду стратегії ЄС щодо Росії на засіданні Європейської ради 24 червня.

"Зазначена пропозиція в кінцевому підсумку не була підтримана", - повідомили в МЗС.

Так, посли підтвердили, що Німеччина та Франція є незмінним друзями України і продовжують докладати зусиль для відновлення територіальної цілісності та суверенітету нашої держави.

"Сторони домовилися, що такі питання обговорюватимуться з Україною перед їх оприлюдненням", - додали у відомстві.

Раніше Кулеба повідомив, що Міністерство закордонних справ України обговорить із послами Франції та Німеччини ситуацію, що склалася навколо ініціативи Парижа та Берліна про відновлення самітів Росія - Європейський Союз.

"Сьогодні ми поспілкуємося з послами Німеччини, Франції. І хочемо краще розуміти, які наміри переслідують Берлін та Париж і як це співвідноситься із санкційною політикою проти Росії та їх роллю посередників у "нормандському форматі", - заявив Кулеба у відеозверненні, оприлюдненому в п'ятницю.

Як повідомлялося, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон висунули пропозицію обдумати можливість організації в майбутньому саміту ЄС на рівні глав держав та урядів за участю президента РФ Володимира Путіна.

Лідери країн Європейського Союзу на саміті в Брюсселі відхилили цю ініціативу. За словами двох європейських дипломатів, обізнаних із ситуацією, цю пропозицію було вилучено із заключного комюніке саміту ЄС після тривалих переговорів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ