Події

Постпреди ЄС 16 червня узгодять нові санкції проти Білорусі - документ

Постійні представники країн ЄС у середу узгодять нові обмежувальні заходи стосовно Білорусі, випливає з опублікованої у вівторок оновленої версії порядку Комітету постійних представників держав (КОРЕПЕР).

У розкладі комітету зазначається, що 16 червня країни ухвалять "виконавче рішення і постанову Ради щодо обмежувальних заходів у зв'язку з ситуацією в Білорусі".

Зазначається, що затвердження заходів відбудеться без попереднього обговорення.

При цьому нові санкції наберуть чинності тільки після їх публікації в Офіційному журналі ЄС.

На початку червня Рада ЄС оголосила, що вводить заборону на використання літаками білоруських авіакомпаній повітряного простору країн Євросоюзу, а також на допуск до аеропортів ЄС усіх видів білоруських авіаперевізників. Пізніше глава Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС швидко розробить нові санкції проти Білорусі. "Подальші санкції проти юридичних і фізичних осіб підуть швидко", - наголосив єврочиновник.

Повідомлялося, що подальші обмежувальні заходи можуть торкнутися білоруських міністрів і представників командування ВПС Білорусі.

Крім того, в ЄС не виключали прийняття у подальшому не точкових, а більш масштабних заходів проти економіки Білорусі.

23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Роман Протасевич, один із засновників порталу NEXTA, визнаного в Білорусі екстремістським, який летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську був затриманий. Крім того, було затримано його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу.

Згодом глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що саміт ЄС вирішив ввести додаткові персональні санкції щодо білоруських осіб.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ