Події

Кабмін затвердить план заходів у зв'язку з 80-ми роковинами трагедії в "Бабиному Яру" найближчим часом

Кабінет Міністрів України найближчим часом має намір затвердити план заходів із вшанування пам'яті загиблих під час Другої світової війни у зв'язку з 80-ми роковинами трагедії в "Бабиному Яру", заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Найближчим часом Кабінет Міністрів України планує затвердити план заходів у зв'язку з 80-ми роковинами трагедії в "Бабиному Яру". Має бути консолідація зусиль держави, науковців, благодійних фондів, яка повинна нас об'єднувати, й гідно вшанувати пам'ять загиблих. Це стосується і створення унікального меморіального комплексу світового рівня, і належного проведення пам'ятних заходів", - сказав Шмигаль на прес-брифінгу Організаційного комітету заходів щодо увічнення пам'яті жертв у 80-ті роковини трагедії в Бабиному Яру, який відбувся в Офісі президента у вівторок.

За словами Шмигаля, підготовку заходів покладено на Міністерство культури та інформаційної політики, а також на Київську міську державну адміністрацію.

Він також зазначив, що концепція розвитку меморіалу передбачає і будівництво музею та науково-освітнього центру, і благоустрій території, і нагадав, що з метою розвитку історично-меморіального заповідника "Бабин Яр" президент України наприкінці минулого року підписав спеціальний указ про створення в урочищі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

"Від розмов і обіцянок ми перейшли до початку будівництва меморіалу, першу чергу якого буде відкрито цього року. Проект перебуває під особливим контролем і патронатом президента й уряду, тому ми робимо все необхідне для того, щоб цей процес рухався якомога активніше. Є завдання президента за кілька років завершити будівництво меморіального комплексу", - розповів керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Єрмак додав, що до 80-х роковин трагедії в Меморіальному комплексі "Бабин Яр" буде відкрито багато цікавих і знакових місць, як унікальна композиція, аналогів якої більше немає у світі. Також можна буде переглянути фільм українського режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр", який братиме участь у Каннському фестивалі.

"Історична справедливість і пам'ять для нас дуже важливі. 80-ті роковини трагедії в Бабиному Яру є не тільки українськими, вони світового масштабу. Вони мають стати знаменням того, щоб такі трагедії ніколи більше не повторювалися. Для цього ми маємо створювати такі місця і робити такі речі, які нагадували б нам і майбутнім поколінням про страшні часи та події, а також демонструвати, що Україна є країною толерантності та миру", - сказав Єрмак.

Він зазначив, що за багато років у частині увічнення пам'яті загиблих в урочищі практично нічого не було зроблено.

"Було створено тільки один монумент. А в іншому були лише розповіді, що буде розвиток, але вони залишалися тільки розповідями. Сьогодні ситуація змінилася, і ви це бачите", - додав він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ