Події

Голова НАЗК: Боротьбою з олігархами ми не досягнемо кінцевої мети в подоланні корупції

Ухвалення парламентом антикорупційної стратегії, завершення судової реформи та припинення спроб послабити функціонал антикорупційних органів є ключовими для подолання корупції і деолігархізації, переконаний голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

"З вересня у парламенті перебуває антикорупційна стратегія. Я вдячний антикорупційному комітету за те, що вона вже рекомендована парламенту до другого читання для ухвалення. Тут є всі відповіді на запитання, як зробити владу, по-перше, некорумпованою і, по-друге, незалежною від впливу фінансово-промислових груп", - сказав Новіков у вівторок у Києві, виступаючи на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Економіка без олігархів".

Він нагадав, що основні пункти стратегії - це ухвалення парламентом закону про лобізм і створення умов для конкурентоспроможності для малого та середнього бізнесу.

"Третє, і найголовніше... завершення судової реформи", - наголосив Новіков.

Голова НАЗК зазначив, що перше читання в парламенті пройшли законопроекти про Вищу раду правосуддя, про Вищу кваліфкомісію суддів. "Це ключові закони, щоб нарешті завершити судову реформу", - сказав він.

За його словами, також необхідно відмовитися від "постійного продукування" законопроектів про звільнення керівника НАБУ і спроб блокування роботи НАЗК у частині перевірки звітів політичних партій.

"Боротьбою з олігархами ми не досягнемо кінцевої мети. Кінцевою метою має стати побудова справедливого суспільства з підзвітною владою і рівними правилами для всіх" - додав Новіков.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський вніс до Верхової Ради законопроект "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" 2 червня, його було зареєстровано під №5599. Текст законопроекту оприлюднено на сайті парламенту 3 червня.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ