Події

Кулеба сподівається на надання Україні ПДЧ в НАТО у 2022 році

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив сподівання, що у 2022 році НАТО надасть Україні План дій щодо членства (ПДЧ).

"Тож якщо врахувати контекст, це дуже добра для нас декларація. Але я завжди чесно говорю партнерам, що за добрими деклараціями мають йти добрі дії. І найкраща така дія - надання Україні ПДЧ у 2022 році", - написав Кулеба на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Зокрема, міністр зазначив, що ще за кілька днів до саміту НАТО згадки про ПДЧ для України не було в тексті декларації за підсумками саміту НАТО в Брюсселі 14 червня.

"Це правда, що ми її буквально вигризли в останній момент завдяки власній наполегливості, чесній розмові з НАТО та твердій підтримці ключових наших друзів", - пояснив він.

Крім того, Кулеба зазначив, що декларації самітів НАТО ухвалювали в 2014, 2016 та 2018 роках.

"У жодній з них союзники ПДЧ для України не згадували. Могли, але не згадували. Хоча в цей час Україна воювала і заслуговувала на таку підтримку", - вважає він.

За його словами, декларація саміту має набагато ширший контекст.

"Це, по суті, план дій нового НАТО, в якому США помирилися з рештою союзників і тепер з новими силами Альянс працюватиме над досягненням поставлених цілей, підтримкою визначених друзів, у тому числі України, та стримуванням визначених суперників, у тому числі Росії", - сказав міністр.

Кулеба наголосив, що для отримання ПДЧ Україна вже зробила достатньо реформ.

"Коли нам кажуть "давайте ще більше реформ", то у мене одне запитання: Скільки ще? Ми повинні продовжувати реформи, але ми не повинні миритися з ситуацією, коли окремі держави-члени НАТО реформи в Україні використовують як виправдання для приховування власного небажання дратувати Росію", - додав він.

Глава МЗС України заявив, що Україна буде членом НАТО. "Щодо цього є згода і в Альянсі, і в Україні. І чим швидше ми станемо на шлях ПДЧ, тим сильнішою ставатиме Україна та євроатлантичний простір загалом. Усе інше - це контекст, з яким ми системно працюємо", - резюмував Кулеба.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ