Події

Близько 20% українців готові переобрати Зеленського президентом - опитування

Кожен п'ятий громадянин України (20%) готовий проголосувати за нинішнього президента України Володимира Зеленського на найближчих виборах, свідчать результати соціологічного опитування, проведені Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 до 19 травня 2021 року.

Водночас серед громадян, які точно мають намір брати участь у виборах глави держави та визначилися з кандидатом, за Зеленського планує голосувати 31%.

При цьому свій голос за лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка в першому турі віддали б 12% усіх опитаних і 18,6% тих, хто прийде на вибори і визначився з голосом.

Третє і четверте місця посідають нардепи Юрій Бойко ("Опозиційна платформа - За життя") і Юлія Тимошенко (ВО "Батьківщина"). За першого готові проголосувати 8,8% усіх виборців (12,7% тих, хто визначився і прийде голосувати), а за Тимошенко - 8,4% усього населення (11,7% тих, хто визначився і прийде на виборчі дільниці).

На шостому місці є лідер партії "Сила і честь" Ігор Смешко, який отримав 4,2% усіх виборців, або 5,7% тих, хто визначився і прийде на дільниці. Інші наявні кандидати не мають значної підтримки. Ще 5,9% проголосували б за іншого кандидата.

Водночас у другому турі президентських виборів за Зеленського проголосували б 59,8% опитаних, за Порошенка - 40,2% респондентів.

При цьому якби парламентські вибори відбулися наступної неділі, то електоральні результати партій майже повністю продублювали б відповідні результати їхніх керівників на президентських виборах.

Зокрема, лідером є "Слуга народу" з 18% підтримки (28% тих, хто визначився і піде голосувати). За "Євросолідарність" готові проголосувати 12,4% респондентів (18,6% тих, хто визначився і піде голосувати).

В "ОПЗЖ" - 10% підтримки (14,1% тих, хто визначився і прийде на виборчі дільниці). Результат "Батьківщини" - 8,5% (12,6% тих, хто визначився і має намір голосувати). Виборчий бар'єр має шанси подолати "Сила і честь" - 4,2% (6,2% тих, хто має намір проголосувати і визначився). Інші партії не долають виборчого порогу.

Крім того, 16,7% українців воліли б не брати участі в парламентських виборах. Ще 15% не змогли визначитися з відповіддю.

Опитування проводили на території всієї України, за винятком тимчасово окупованого Криму і територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ