Події

На Донбасі з початку конфлікту загинули 152 дитини, 146 - дістали поранення

За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, на Донбасі з початку бойових дій, 14 квітня 2014 року, до 30 квітня 2021 року загинули 152 дитини і 146 дітей дістали поранення, нагадує Офіс омбудсмена України з нагоди Дня вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

"За даними Моніторингової місії ООН з прав людини, в Україні упродовж усього періоду конфлікту, з 14 квітня 2014 року до 30 квітня 2021 року, загинули 152 дитини (із них 102 хлопчики та 50 дівчаток) і 146 дітей зазнали поранення (із них 120 хлопчиків і 26 дівчаток). На превеликий жаль, ця болюча статистика повною мірою не відображає масштабів втрат, яких зазнали діти протягом тривалого збройного конфлікту", - йдеться в повідомленні Офісу омбудсмена у Facebook.

В омбудсмена зазначають, що неможливість забезпечення держконтролю за дотриманням прав людини на тимчасово окупованій території позбавляє можливості оцінити масштаби проблем, із якими стикаються діти по той бік лінії розмежування.

Водночас, згідно з оперативною інформацією Національної соціальної сервісної служби України, станом на 30.05.2021 р. кількість дітей, які отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройних конфліктів, становить 66 491 особу, з них 95 отримали такий статус через поранення, контузії, каліцтва.

"Проте для таких дітей на рівні законів та підзаконних актів досі не передбачено жодних гарантій, окрім безоплатного гарячого харчування в державних і комунальних закладах освіти. Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини неодноразового наголошувалось на необхідності розробки нормативно-правових актів, які передбачатимуть отримання дитиною певних пільг, виплат, допомог", - йдеться в повідомленні.

Так, омбудсмен закликає уряд, ВР, органи державної влади та місцевого самоврядування, громадськість докласти максимум зусиль для впровадження політики захисту та безпеки українських дітей від збройного конфлікту.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ