Події

Канада рекомендувала авіаперевізникам уникати польотів над Білоруссю

Глава Міністерства закордонних справ Канади Марк Гарно і міністр транспорту Омар Альгабра випустили спільну заяву, в якій рекомендували канадським авіакомпаніям уникати польотів у повітряному просторі Білорусі.

"Відповідно до канадської ініціативи щодо безпечного неба, міністерство транспорту Канади випускає повідомлення для льотчиків (NOTAM), у якому канадським експлуатантам і власникам повітряних суден, зареєстрованих у Канаді, рекомендовано уникати польотів на будь-якій висоті у повітряному просторі Білорусі через серйозні проблеми з безпекою польотів, який він становить для цивільної авіації", - йдеться в заяві.

Зазначено, що Канада "рішуче засуджує примусову зміну маршруту рейсу 4978 авіакомпанії Ryanair під надуманим приводом і подальший арешт Білоруссю журналіста Романа Протасевича".

"Цей нерозважливий і зухвалий акт білоруського режиму поставив під загрозу безпеку пасажирів, є серйозне втручання в основоположні принципи і міжнародні правила, що гарантують безпеку цивільної авіації у всьому світі", - заявили Гарно та Альгабра.

Вони також закликали владу Білорусі негайно звільнити Протасевича.

"Канада солідарна з нашими партнерами. Ми разом із партнерами-однодумцями оцінюємо варіанти реагування, що включають санкції, які забезпечать наслідки для цих неприйнятних дій", - додали міністри.

23 травня літак ірландської Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, здійснив вимушену посадку в аеропорту Мінська. Пасажирський літак посадили через сигнал про мінування, яке згодом не підтвердилося. Для його супроводу за дорученням Лукашенка в небо було піднято винищувач МіГ-29.

На борту літака перебував редактор внесеного до списку екстремістських Telegram-каналу "Білорусь головного мозку", колишній редактор визнаного в Білорусі екстремістським Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх обох затримала білоруська влада.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ