Події

Мінкультури не забороняло заходи КМДА, запуск техніки на територію музею відбувався поетапно

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) заявило про відсутність будь-яких усних заборон для проведення заходів Київської міської державної адміністрації (КМДА) на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

"Будь-яких усних заборон щодо проведення традиційних заходів, про які йдеться у повідомленнях КМДА, не надавалося", - повідомила прес-служба МКІП.

У повідомленні наголошується, що запит на проведення заходів від КМДА на свою адресу МКІП отримало 7 травня.

"Перевіривши, що проведення заходів розмежовано в часі, аби не допустити порушення санепідемвимог, дозвіл було надано. Сьогодні, 8 травня, усе технічне обладнання для монтування сцени було пропущено на територію Національного музею історії України у Другій світовій війні. Поетапний запуск техніки на території музею був пов’язаний із розмежуванням її обсягів. Аби не допустити порушення карантинних обмежень. З 12-ї години було розпочато монтаж сцени", - йдеться у прес-релізі МКІП.

При цьому в Мінкультури висловили стурбованість тим, що "жоден із представників столичної влади не звернувся до МКІП, щоб з'ясувати перебіг справ, вибравши шлях публічного скандалу".

"Прикро, що спекуляції відбуваються навіть у такий день, як День пам’яті та примирення", - наголосили у Мінкультури.

У свою чергу прес-служба КМДА повідомила, що заходи будуть проведені, але зі змінами в графіку. "Почекавши кілька годин під шлагбаумом, наша техніка вже на території музею і починається встановлення сцени. Тому ми сподіваємося, що захід 9 травня все таки відбудеться, але тепер уже зі змінами в запланованому графіку", - сказала заступник голови КМДА Марина Хонда.

Вона зазначила, що офіційна частина заходу відбудеться о 12.00.

Раніше у суботу в КМДА заявили, що урочисті заходи до Дня пам'яті та примирення і до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні під загрозою зриву, оскільки обладнання для монтування сцени не пропускають на територію Національного музею історії України у Другій світовій війні.

"Це традиційний захід, який відбувається у Києві щорічно понад 20 років. Сьогодні зранку нам стало відомо, що техніку та обладнання для монтування сцени не пропускають на територію музею. Пояснити причини такого рішення керівництво музею не може й посилається на пряму усну заборону Міністерства культури", - розповіла заступник голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда, повідомляє прес-служба КМДА.

Вона додала, що, за словами директора музею Івана Ковальчука, така вказівка надійшла прямо від міністра культури. При цьому жодних документів, які підтверджували б це рішення, у керівництва музею немає. За її словами, фактично йдеться про спробу зриву проведення традиційного щорічного заходу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ