Події

Наглядова рада Нацдепозитарію пропонує новим головою правління Юдіна

Наглядова рада ПАТ "Національний депозитарій України" (НДУ, Київ) з 14 кандидатів, що взяли учать у конкурсі на нового главу правління, відібрала Олексія Юдіна, йдеться в повідомленні депозитарію і регулятора - Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР).

"За результатами проведеного рейтингового голосування, наглядова рада серед 5 фіналістів визначила переможця конкурсу на посаду голови правління НДУ - Юдіна Олексія Віталійовича", - зазначила НКЦПФР.

Комісія привітала завершення конкурсу і подякувала наглядовій раді за прозоре його проведення і підведення об'єктивних підсумків.

Рішення про призначення глави правління НДУ належить до компетенції зборів акціонерів, і кандидатура Юдіна буде винесена на розгляд позачергових зборів акціонерів, які відбудуться найближчим часом, наголошується в повідомленнях.

У них відсутня інша інформація про переможця конкурсу. Два члени наглядової ради поки не відповіли на запит агентства "Інтерфакс-Україна" з проханням про додаткові дані про кандидата.

Людина з таким прізвищем та ініціалами в кінці 2009 року входила до ревізійної комісії "Української біржі" як представник KBC Securities.

Екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, який очолював наглядову раду НДУ до кінця квітня, заявив у Facebook, що був проти такого призначення і назвав відібраного претендента "кишеньковим". Як стверджує Данилюк, Юдін працював в одному з інвестбанків Великої Британії, його англійська недосконала, а його кандидатуру просувала НКЦПФР.

Водночас директор з розвитку бізнесу "Української біржі" Олексій Сухоруков позитивно оцінив такий підсумок конкурсу. "Якщо це той Олексій Юдін, якого я знаю, то Нацдепозитарію конкретно повезло. UPD. Таки він", - написав Сухоруков у Facebook.

П'ятирічні повноваження чинного глави правління НДУ Міндаугаса Бакаса закінчуються в липні цього року. Конкурс на нового керівника був оголошений у березні.

Замість Данилюка незалежним членом наглядової ради НДУ в кінці квітня було обрано президента Професійної асоціації учасників ринків капіталу і деривативів (ПАРД) Олексія Кия. Крім того в наглядову раду депозитарію входять ще два незалежних члени - екс-урядовий уповноважений з питань управління держборгом і член наглядової ради Ferrexpo Віталій Лісовенко і партнер Cornerstone Financial Group Віталій Мілентьєв, а також заступник голови Нацбанку України Юрій Гелетій і член НКЦПФР Ярослав Шляхов.

Як повідомлялося, 14 жовтня 2013 року набрав чинності новий закон про депозитарну систему, що передбачає поділ розрахунково-клірингової функції та депозитарного обліку, які раніше суміщалися комерційним депозитарієм - ВДЦП - і його конкурентом - підконтрольним державі НДУ. Закон передбачав створення єдиного Центрального депозитарію на базі НДУ, хоча той і поступався ВДЦП за обсягами обслуговуваних активів. На базі ВДЦП було створено Розрахунковий центр (РЦ). Частка НБУ в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ - 25% акцій.

Крупними акціонерами Нацдепозитарію є держава в особі НКЦПФР - 25%, Пенсійний фонд НБУ - 10,9399%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк - відповідно 25% "мінус" 1 акція і 9,9903%.

НДУ в 2020 році збільшив доходи на 5,4% - до 77,84 млн грн, чистий прибуток - у 2,7 раза, до 7,93 млн грн.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ