Події

Президент Афганістану закликав США виконати зобов'язання в сфері фінансування афганських сил безпеки

Президент Афганістану Ашраф Гані на тлі початку виведення військ США з країни заявив про необхідність у нинішніх обставинах повною мірою фінансувати Національні сили безпеки і оборони Афганістану (ANDSF).

"Вкрай важливо, щоб США і НАТО виконали свої зобов'язання з фінансування ANDSF. Можливо, це єдиний найбільш важливий внесок, який міжнародна спільнота може зробити для успішного переходу до миру в Афганістані", - йдеться в статті президента, опублікованій журналом Foreign Affairs.

Він продовжив, що ще одним предметом для занепокоєння в умовах виведення американських та інших іноземних сил залишається передання повноважень з командування і управління силами безпеки з метою не позбавити їх керівництва у найвідповідальніший момент.

Гані охарактеризував відхід американців як "поворотний пункт" для Афганістану і сусідніх з ним країн, причому афганський уряд "поважає це рішення". Однак, попередив президент, виведення сил США стало "моментом і можливостей, і ризику" для жителів Афганістану, руху "Талібан", і регіону в цілому.

Президент запевнив у готовності продовжувати переговори з талібами, але одночасно з цим, Гані нагадав про зміцнення за останні роки боєготовності ANDSF і їх здатності захищати країну.

Президент зазначив, що через виведення контингенту США перед талібами і "їх покровителями в Пакистані" постало питання, як діяти далі. На думку Гані, відмова талібів від переговорів призведе до їх загибелі, а ANDSF дадуть відсіч бойовикам. Що стосується Пакистану, то за словами президента, "для Пакистану ще не пізно виступити партнером і зацікавленою особою в упорядкованому мирному процесі".

Гані також висловив стурбованість, що таліби можуть зробити невірний висновок з нинішніх подій, вважаючи їх своєю перемогою над НАТО і США, і таким чином, продовжити збройну боротьбу і не проявляти будь-якого інтересу до політичної угоди з Кабулом.

Тим часом, стало відомо, що бійці збройних сил Афганістану у вівторок ведуть інтенсивні бої проти заколотників з угруповання "Талібан" у південній провінції Гільменд. Таліби в понеділок почали наступ поблизу адміністративного центру Гильменда - міста Лашкаргах.

Повідомлення про ці бойові зіткнення надходять на тлі виведення сил НАТО з Афганістану, що розпочалося минулого тижня У Пентагоні в понеділок заявили, що за вихідні серйозних атак на військових альянсу не було. Передбачається, що контингент НАТО покине Афганістан до 11 вересня 2021 року.

При цьому спостерігачі зазначають, що у талібів, ймовірно, будуть шанси так чи інакше повернутися до влади. Вважається, що вони здатні зробити це мирно, уклавши політичну угоду з Кабулом. Другий варіант - захоплення талібами влади силою. Багато західних ЗМІ зазначають, що в останні місяці і навіть роки таліби поширювали фактичний контроль над все новими територіями в Афганістані. Вважається, що таліби, як і раніше, представляють серйозну військову загрозу для нинішніх афганської влади.

Держсекретар США Ентоні Блінкен раніше заявив телеканалу CBS, що не виключає можливості приходу до влади в Афганістані представників талібів після виведення з країни іноземних військ.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ