Події

Україна повинна терміново налагодити власне виробництво вакцин від COVID-19 - Порошенко

Україна повинна терміново налагодити власне виробництво вакцин від COVID-19, переконаний п'ятий президент, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

"Одним із ключових елементів нашого антиковідного плану є початок роботи з розробки потужностей для українського виробництва вакцин", - наголосив Порошенко, представляючи медикам у Черкасах свій "антиковідний план", передає прес-служба "Євросолідарності".

Порошенко повідомив, що необхідні початкові інвестиції становлять не менше $15-20 млн дол. і зазначив, що фінансування такого виробництва повинно відбуватися за принципом державно-приватного партнерства.

"Після проведення мною переговорів з українськими фармакологічними компаніями, після проведення переговорів із всесвітніми виробниками вакцин ми б зробили таку модель фінансування. Виробник інвестує не менше 50% коштів у початок виробництва. Інвестор – у світі це називається "ангел-інвестор", людина, яка інвестує не тільки і не стільки, щоб мати прибуток, а тому, що прагне вирішити проблему. Я впевнений, що ми в Україні зберемо декілька мільйонів доларів, щоб налагодити вітчизняне виробництво вакцин. І держава дасть не бюджетні кошти, а бюджетне кредитування", - пояснив Порошенко.

Він додав, що йдеться не тільки про вакцини від COVID-19, але також від інших захворювань.

"Що відбулося в світі за останній рік? Був продемонстрований жорсткий ковідний націоналізм. Ось останній випадок – це Covishield в Індії. Спалах хвороби – і місцевий уряд прийняв рішення про заборону експорту вакцини. Тобто уряд Індії зобов’язав тримати 80 мільйонів доз резерву, вони скотилися до 35 і поки не був відновлений резерв, експорт був заборонений. І зараз Україні не надходить Covishield через подібні позиції", - нагадав Порошенко.

Як повідомлялося, 8 квітня Петро Порошенко презентував оновлений стратегічний "антиковідний план", який передбачає 10 кроків для захисту українців від пандемії. Зокрема, швидку вакцинацію для громадян, організацію виробництва вакцин в Україні, соціальний захист для медпрацівників, економічну підтримку громадян і соціально-відповідального бізнесу в умовах локдауну, достатнє забезпечення лікарень кисневим обладнанням і медикаментами, розширення кількості ліжок за рахунок відомчих медустанов.

"Європейська солідарність" ініціює позачергове засідання Верховної Ради для обговорення питань пандемії.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ