Події

Україні важлива підтримка Литви, Латвії та Естонії - Разумков

Україні важлива постійна підтримка Литви, Латвії і Естонії в умовах ескалації ситуації на Донбасі, заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

На зустрічі з міністром закордонних справ Латвійської Республіки Едгарсом Рінкевичсом, міністром закордонних справ Литовської Республіки Габріелюсом Ландбергісом та міністром закордонних справ Естонії Евою-Марією Лійметс спікер українського парламенту наголосив, що Україна вдячна Литві, Латвії та Естонії за постійну підтримку нашої держави в умовах тривалої агресії.

"Ви добре знаєте ситуацію, яка розвивається на кордонах нашої держави. Для нас важлива спільна позиція на міжнародних майданчиках, зокрема ПАРЄ і Балтік плюс. Так само важливою є єдина позиція щодо санкційного тиску на Російську Федерацію", - наводить слова Разумкова прес-служба апарату Верховної Ради.

Спікер також висловив вдячність країнам Балтії за суттєву гуманітарну, фінансову і технічну допомогу, яку вони надають Україні, та відзначив програми, у рамках яких відбувалася реабілітація поранених у зоні конфлікту українських військовослужбовців.

"Я розумію, що сьогодні проекти частково призупинені, оскільки ми всі перебуваємо в умовах ковіду, але впевнений, що незабаром зможемо продовжити їх далі впроваджувати", - зазначив Разумков.

Крім того, сторони обговорили прагнення України до Європейського Союзу і НАТО. За словами голови парламенту, для України це не лише спільне бачення сьогодення, а й позиція, яка закріплена в Конституції.

"Це той вибір, який зробив український народ ще в 2013-2014 році, і фактично це той вибір, за який ми продовжуємо сплачувати велику ціну, тому що майже щодня ми отримуємо сумні звістки з фронту", - сказав він.

Під час зустрічі також обговорювалося питання щодо продовження реформ в Україні. Голова Верховної Ради зазначив, що реформи в Україні відбуваються не так швидко, як хотілося б, і це зумовлено різними чинниками, зокрема і пандемією коронавірусу та загостренням ситуації на сході країни.

Окремо сторони обговорили питання будівництва "Північного потоку-2". Як зазначив голова парламенту, Україна є і залишається надійним транзитером, однак "Північний потік-2" для РФ - це не економічний проект, а політичний.

"Україна і Балтійські країни розуміють та мають спільну позицію щодо цього питання, причому не лише на двосторонньому рівні, а і на різних міжнародних майданчиках, на яких ми є єдиним голосом у цьому плані", - резюмував Разумков.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ