Події

Затриманого НАБУ співробітника СЗР тимчасово відсторонено від виконання службових обов'язків

Співробітника Служби зовнішньої розвідки України, що є за сумісництвом адвокатом, якого затримали детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) на одержанні $100 тис. неправомірної вигоди, відсторонено від виконання службових обов'язків у розвідорганах, йдеться в офіційній заяві СВР, оприлюдненій у середу.

"Служба зовнішньої розвідки України сприяє НАБУ в розслідуванні щодо причетності співробітника служби до корупційних проявів. За попередніми результатами власного розслідування, його затримання не пов'язане з діяльністю на посаді в СЗРУ. Зазначаємо, що на період досудового розслідування фігурант відсторонений від виконання службових обов'язків у розвідувальному органі", - повідомляють розвідники.

Вони наголошують, що в службі діє нульова толерантність до корупції.

"Наша принципова позиція - безкомпромісність і відкритість у боротьбі з її проявами", - резюмують у СВРУ.

Як повідомлялося, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) викрили двох адвокатів на проханні надати й одержанні $100 тис. неправомірної вигоди.

"Зазначені кошти мали бути передані для винесення рішення у справі, яку слухають в Окружному адміністративному суді м. Києва. Наразі одного з адвокатів затримано... Вирішується питання щодо затримання іншого адвоката, а також повідомлення про підозру зазначеним особам та обрання їм запобіжних заходів", - повідомляється в Telegram-каналі САП.

У свою чергу в НАБУ уточнили, що один з адвокатів "є близьким родичем голови ОАСК".

У НАБУ та САП повідомили про проведення обшуків у приміщенні ОАСК та за місцем проживання адвокатів, а також "в інших приміщеннях, якими користуються зазначені особи".

У свою чергу журналіст Юрій Бутусов стверджує, що НАБУ затримало на хабарі в $100 тис. рідного брата голови ОАСК Павла Вовка, якого звуть Юрій Зонтов (сам Вовк змінив прізвище в 1999 році) і який є одночасно адвокатом і співробітником Служби зовнішньої розвідки.

Із посиланням на джерела Бутусов розповів, що Вовк організував глибоко законспіровану систему одержання хабарів, при цьому сам не брав участі в передачі грошей і діяв через посередників, завдяки чому неодноразово зривав операції НАБУ з документування його хабарів. Успіх проведеної операції він пояснив терміновістю справи.

Пізніше генеральний прокурор України Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру двом адвокатам, яких правоохоронці викрили на отриманні $100 тис. неправомірної вигоди.

"Буквально годину тому я підписала повідомлення про підозру двом горе-ділкам, які називають себе адвокатами. Вони надавали, як їм здавалося, адвокатські послуги, однак, на думку детективів НАБУ і прокурорів САП, з якими я цілком згодна, така правова допомога - пряма дорога на лаву підсудних", - написала Венедіктова на сторінці у Facebook.

Вона нагадала, що у вівторок детективи затримали в порядку ст. 208 КПК України на гарячому двох адвокатів під час отримання $100 тис. з метою подальшої передачі цих коштів суддям ОАСК.

"За ці гроші "адвокати" обіцяли ліквідатору товариства допомогти винести "зручне" судове рішення, але вийшло "якось невдобно". В одного з адвокатів, який є братом голови ОАСК, під час проведення слідчих дій виявлено й вилучено чималі суми грошових коштів: $80 тис. (частина неправомірної вигоди); $3 млн 700 тис; EUR840 тис.; 20 тис. фунтів стерлінгів, 230 тис. грн", - зазначила генпрокурор.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ