Події

Глава Міноборони подякував НАТО за надану Україні всебічну підтримку

Міністр оборони України Андрій Таран подякував Північноатлантичному альянсу (НАТО) і державам-членам за всебічну підтримку, яку вони надають Україні.

"Хочу висловити нашу щиру вдячність НАТО та її державам-членам за всебічну підтримку, що надається Україні, для зміцнення нашого оборонного потенціалу та вдосконалення оперативних можливостей Збройних Сил України. За останні сім років Україна твердо відстоює не лише власну незалежність, а й безпеку та стабільність Європи, виступає потужним форпостом на східному фланзі НАТО", – йдеться в повідомленні на сайті Міноборони.

Він зазначив, що курс України на повноправне членство в НАТО залишається стратегічним пріоритетом і закріплений в Конституції. "Навесні 2021 року ми знову переконуємося у безальтернативності вибору європейської та євроатлантичної інтеграції, розуміємо цінність безпеки та цивілізованої співпраці з країнами, які є стабільними, передбачуваними і демократичними партнерами", – йдеться в повідомленні.

За словами міністра, Альянс був надійним партнером України з питань безпеки з моменту здобуття Українською державою незалежності, а відносини ґрунтувалися на спільних інтересах і цінностях.

Також наголошується, що особливо актуальними і важливими для країни є питання проблематики колективної безпеки. "І статус ЕОР, зокрема, відкриває перед нами можливість розширеної участі у плануванні та проведенні навчань НАТО, включно тих, що проводяться у рамках статті 5 Вашингтонського договору".

Міністр наголосив, що для членства в НАТО необхідно реформувати суспільство й економіку, організувати армію. "Процес вступу до Альянсу — прозорий. У НАТО вступають не країни і не уряди, а демократичні суспільства і національна згода, детермінована новою свідомістю і свідомим вибором. Адже Альянс нікого не примушує до вступу. Бажання ввійти до НАТО є особистою справою кожної держави", – йдеться в повідомленні.

На думку Тарана, Євроатлантичний вибір України відкриває нові перспективи співпраці з розвиненими країнами світу, надає можливості безпеки та економічного розвитку, зміцнення позицій України у світовій системі міжнародних відносин і є найкращим способом реалізації національних інтересів.

"Наші євроатлантичні перспективи сьогодні залежать тільки від нас. У євроатлантичному інтеграційному процесі кожної країни настає момент, коли із зовнішньополітичного питання він перетворюється на ряд конкретних і досить складних завдань політики внутрішньої", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на перший план виходять технічні потреби, зокрема імплементація сотень нормативних актів, щоб правила, за якими функціонує Державний оборонний сектор, політика і економіка, були такими самими, як в Альянсі. "Тому рішенням розширеної колегії Міністерства оборони України, яка відбулася в грудні минулого року, 2021-й рік оголошено Роком євроатлантичної трансформації", – сказав Таран.

"Впровадження стандартів НАТО є дорожньою картою розвитку наших структур, оскільки стандарти Альянсу є найкращим стандартом військової сфери, і ми беремо саме їх для реалізації внутрішніх реформ", – додав міністр.

Також глава Міноборони розраховує на ще більш інтенсивний етап відносин України з Північноатлантичним Альянсом. "Нам потрібна потужна підтримка для виконання завдань порядку денного нашої держави відповідно до наших планів і програм з НАТО", – резюмував він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ