Події

ТСК Ради з розслідування причин пожеж у Луганській області в 2020 році проаналізує використання бюджетних коштів для цивільного захисту населення

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування причин виникнення масштабних пожеж у Луганській області у 2020 році проаналізує дії місцевої влади щодо використання бюджетних коштів, зокрема на цивільний захист населення, заявив глава ТСК Руслан Горбенко (фракція "Слуга народу").

"Ми повинні проаналізувати і дії місцевої влади, зокрема, чи правильно вона використовувала бюджетні кошти і який ставила пріоритет у питанні цивільного захисту населення...", - сказав Горбенко на виїзному засіданні ТСК у селищі Сиротине Луганської області.

Він наголосив, що необхідно з'ясувати питання, щодо встановлення систем оповіщення в селах або видачі на це субвенцій.

Народний депутат також повідомив, що у ТСК є підозри про можливе розкрадання коштів і підробку документів.

Він також звернув увагу, що представники Луганської військово-цивільної адміністрації і ДСНС (Державна Служба з надзвичайних ситуацій) не сприяють розслідуванню і плутаються в свідченнях.

"Ми вже вчетверте спілкуємося з начальником головного управління ДСНС Луганської області Михайлом Пшиком і бачимо, що він і його підлеглі не готові сприяти розслідуванню. Тому ми по крихтах збираємо інформацію, спілкуючись з постраждалими. Говоримо і з пожежними, які гасили пожежу", - сказав Горбенко.

За словами Горбенка, ТСК з'ясувала, що жителям селища Сиротине вчасно не повідомили про те, що вогонь наближається з боку сусідніх сіл, і люди вибиралися з палаючого селища самостійно, оскільки централізованої евакуації не було.

Він також зазначив, що за попередньою інформацією, під час пожеж 6-7 липня 2020 не було зв'язку, у рятувальників не працювали рації і вони не могли оперативно реагувати на ситуацію.

Горбенко повідомив, що комісія виявила можливі розкрадання дизельного палива і підробку документів. За його словами, згідно зі звітами ДСНС в одному з дачних кооперативів пожежу гасили сім підрозділів, а за свідченням місцевих жителів, пожежних там не було.

За словами заступника голови депутатської фракції "Слуга народу", члена ТСК Максима Ткаченка у місцевої влади немає бажання співпрацювати з ТСК.

"У зв'язку з проведенням ООС посадові особи в Луганській області отримують підвищену зарплату, але тоді повинна бути підвищена відповідальність і готовність захищати інтереси області, людей. Я вражений ... повною неповагою до роботи нашої комісії", - заявив Ткаченко.

Як повідомив Ткаченко агентству "Інтерфакс-Україна", виїзне засідання ТСК відбулось у відкритому режимі, в ньому взяли участь голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай, представники місцевої влади, керівництво ДСНС, постраждалі від пожеж жителі селища Сиротине.

Як повідомлялося, Верховна рада 2 грудня 2020 року створила ТСК з розслідування причин виникнення у 2020 році масштабних пожеж у Луганській області, а також дій чи бездіяльності Луганського облуправління Державної служби з надзвичайних ситуацій і Луганської обласної ВЦА.

У липні і жовтні 2020 року в Луганській області на території, підконтрольній українській владі, відбулися масштабні пожежі, які призвели до людських жертв, знищення приватного майна жителів і вигоряння великих територій лісових масивів. У жовтні під час пожеж загинули 11 людей, постраждали 19, серед них 3 співробітники ДСНС. Під час гасіння пожежі евакуйовано 150 людей.

У листопаді в Головному управлінні та інших структурних підрозділах ДСНС у Луганській області відбулись обшуки в рамках справи про службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки під час масштабних пожеж у Луганській області. Як повідомляється на сайті Державного бюро розслідувань (ДБР), слідство встановило, що однією з головних причин пожеж було системне розкрадання палива під керівництвом облуправління ДСНС.

Луганська облпрокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків, і присвоєння чужого майна шляхом зловживання службовим становищем (ч.2 ст.367, ч.2 ст.191 Кримінального кодексу України). Досудове розслідування здійснюється слідчими територіального управління ДБР у Краматорську.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ