Події

Пекін може обкласти Alibaba рекордним штрафом

Влада КНР може обкласти рекордним штрафом китайського інтернет-гіганта Alibaba Group Holding Ltd. (SPB: BABA), а також вимагати від компанії продажу активів, що не стосуються її основних операцій у сфері онлайн-комерції, пише газета The Wall Street Journal із посиланням на обізнані джерела.

За словами джерел, підхід Пекіна до Alibaba буде більш м'яким, ніж до контрольованої нею Ant Group, найбільшої в Китаї компанії сфери фінансових технологій. Влада КНР не прагне зруйнувати Alibaba, але хоче, щоб вона дистанціювалася від свого засновника Джека Ма і більш тісно співпрацювала з Комуністичною партією.

Розмір штрафу, який буде накладено на Alibaba антимонопольними регуляторами Китаю, перевищить рекордні в корпоративній історії країни $975 млн, виплачені американською Qualcomm, кажуть джерела. Антимонопольне розслідування щодо компанії було розпочато в КНР у грудні 2020 року.

Розглянуті владою заходи будуть болючими для Alibaba, але некритичними: на відміну від Ant, в якій Пекін вбачає загрозу фінансовій стабільності для країни, Alibaba вважається гордістю Китаю, прикладом технологічних інновацій, і, крім того, компанія відіграє ключову роль в економіці КНР. Майже 780 млн китайських споживачів, або половина населення країни, минулого року робила покупки на платформах Alibaba.

Для компанії, річний прибуток якої становить орієнтовно $20 млрд, навіть великий штраф не дуже страшний. Однак є побоювання, що китайські регулятори не обмежаться штрафом у своєму тиску на Alibaba.

Капіталізація Alibaba, акції якої торгуються у Нью-Йорку і Гонконгу, знизилася більше ніж на $200 млрд - приблизно на 25% - з того моменту, як Пекін розпочав наступ на бізнес-імперію Джека Ма наприкінці минулого року.

Як повідомлялося, у листопаді 2020 року влада КНР скасувала IPO Ant після того, як Джек Ма виступив на фінансовому форумі в Шанхаї, де критично висловився про дії китайських регуляторів. WSJ повідомляла, що це рішення було прийнято особисто головою КНР Сі Цзіньпіном.

Ant на вимогу китайської влади здійснює реструктуризацію, яка перетворить фінтех-гіганта на фінансовий холдинг і зробить його об'єктом вимог до капіталу, аналогічних тим, які застосовуються до банків. У межах реорганізації всі бізнеси Ant будуть передані холдинговій компанії, зокрема такі сфери, як блокчейн і доставка їжі.

У випадку з Alibaba китайська влада веде себе більш обережно. У грудні, коли антимонопольний регулятор оголосив про розпочате розслідування, від компанії зажадали продовжувати роботу в колишньому режимі, оскільки перебої у функціонуванні її сервісів можуть торкнутися користувачів у всьому світі.

Крім того, напередодні розміщення облігацій Alibaba у січні Джек Ма, відсутність якого на публіці з жовтня минулого року викликала крайнє занепокоєння міжнародних інвесторів, виступив через відеозв'язок на благодійному заході. Це привело до стрибка акцій Alibaba і дало змогу компанії успішно розмістити облігації на $5 млрд. Компанія повідомила, що частину коштів від розміщення бондів спрямує на будівництво "зеленого житла, антикризові заходи у відповідь на COVID-19 і на проекти у сфері відновлюваної енергетики" - пріоритетні для держави напрями.

Джек Ма залишив посаду голови ради директорів Alibaba ще в 2019 році й поступово скорочував частку в компанії. Згідно з даними на липень 2020 року, він володів менше ніж 5% акцій Alibaba.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ