Події

Президент Вірменії звернувся до Конституційного суду з приводу звільнення голови Генштабу Гаспаряна

Президент Вірменії Армен Саркісян звернувся до Конституційного суду з проханням вирішити відповідність конституції закону про військову службу і статус військовослужбовця в рамках кризи навколо звільнення з посади начальника Головного штабу ЗС Оніка Гаспаряна.

"Звернення в КС обумовлено існуючими проблемами у правозастосовній практиці цього закону, які стали очевидними в результаті ініціативи прем'єр-міністра щодо звільнення з посади начальника ГШ ЗС і висновками, зробленими конституційними правовими процесами", - повідомляє прес-служба президента.

Зазначається, що рішення КС може набути серйозного впливу на вже прийняті рішення, на існуючі та майбутні процеси в контексті коментаря закону.

"Президент Вірменії сподівається, що прийняття в можливості швидкого вирішення привнесе правову визначеність і сприятиме вирішенню кризи", - зазначили в адміністрації президента.

Обстановка в Вірменії різко загострилася 25 лютого після того, як Головний штаб випустив заяву з вимогою відставки прем'єр-міністра Пашиняна і уряду. Ця заява прозвучала після того, як 24 лютого президент Вірменії підписав указ про звільнення Тирана Хачатряна з посади першого заступника начальника Головного штабу. Указ про звільнення був підписаний за пропозицією Пашиняна.

25 лютого Пашинян направив клопотання президенту Вірменії про звільнення з посади начальника Головного штабу, однак Саркісян не підписав відповідний указ.

28 лютого адміністрація президента Вірменії повторно отримала від прем'єра клопотання про звільнення з посади начальника Головного штабу.

2 березня Саркісян прийняв рішення не підписувати і друге клопотання. У прес-службі президента повідомили, що Саркісян прийняв рішення звернутися до Конституційного суду.

У вівторок опозиція Вірменії повністю заблокувала будівлю парламенту Вірменії, заявивши, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і його політична команда "зможуть увійти в парламент тільки з питання відставки Пашиняна".

Він повідомив також, що в середу, 10 березня, о 16:00 буде проведено черговий мітинг опозиції.

Раніше у вівторок президент Вірменії Армен Саркісян поклав на Пашиняна відповідальність за політичні наслідки відставки начальника Головного штабу Збройних сил Оніка Гаспаряна.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ