Події

РНБО запровадила санкції проти 19 юридичних і 8 фізичних осіб, зокрема проти Віктора Медведчука - Данілов

Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про запровадження санкцій проти 19 юридичних і 8 фізичних осіб.

"Рішенням Ради національної безпеки і оборони були застосовані санкції до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, зокрема п'яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ - Москва", - повідомляє прес-служба Зеленського за підсумками закритого засідання РНБО в п'ятницю, 19 лютого.

Як озвучив на брифінгу ввечері в п'ятницю, 19 лютого, секретар РНБО Олексій Данілов, серед осіб, які потрапили під санкції, п'ять громадян Російської Федерації (Вацковський Костянтин Борисович, Донченко Віталій Валерійович, Лісогор Сергій Вікторович, Попов Михайло Юрійович і Маслюк Олександр Миколайович), а також троє громадян України. Серед українців - Лавренюк Наталія Миколаївна (цивільна дружина Тараса Козака, проти якого санкції запроваджено 2 лютого), Марченко Оксана Михайлівна, дружина нардепа Віктора Медведчука, сам Медведчук Віктор Володимирович.

За словами Данілова, під санкції потрапили компанії, зареєстровані на території Російської Федерації, а також компанії, частини яких зареєстровані в Молдові та інших країнах.

Він додав, що санкції запроваджено і стосовно п'яти літаків, якими здійснювалися перельоти за маршрутом Київ - Москва.

Вацковський, Донченко, Лісогор і Маслюк - російські бізнесмени, що є власниками або керівниками компаній у Ростовській області, пов'язаних із постачаннями вугілля та інших енергоресурсів. Зокрема, Вацковський володіє і керує компанією "Дон-Експорт" (Донецьк, Ростовська обл.), основною діяльністю якої значаться вантажні перевезення і виручка якої в 2019 році становила 215,6 млн рублів.

Лісогор є директором ТОВ "Торговий дім Донське вугілля" (Ростов-на-Дону), яким володіють Маслюк і Донченко.

За словами Данілова, до фізичних осіб застосовано санкцію у вигляді блокування активів терміном на три роки. Решту санкцій він не назвав, проте раніше згідно з рішенням РНБО до Тараса Козака було застосовано санкції, що передбачають блокування активів - тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися майном, що належить їй, обмеження торговельних операцій, обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією країни, запобігання виведенню капіталів за межі України, призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, повна або часткова заборона здійснення операцій із цінними паперами, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції відповідно до чинного закону, припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей і обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземних держав, заборона передачі технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Рішення РНБО вводиться в дію указом президента країни. Інформації про такий указ доки немає.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ