Події

Законопроект Кабміну про статус НАБУ відкриває можливості для позбавлення його інституційної незалежності - Бюро

Законопроект Кабінету Міністрів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у відповідність до вимог Конституції України насправді відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності, заявляють у прес-службі НАБУ.

"Аналіз проекту закону дає змогу виділити низку ключових загроз, наслідком втілення яких стане втрата реальної можливості НАБУ протидіяти та викривати топ-корупцію в Україні: "Контрольний пакет" голосів у складі конкурсної комісії з відбору директора НАБУ фактично отримує Кабінет Міністрів, який, крім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку, представленого донорами. Однак остаточне рішення - за Кабміном, вищу ланку якого, нагадаємо, становлять особи, підслідні НАБУ", - йдеться у заяві на сайті НАБУ.

У Бюро також зазначили, що згідно із законопроектом, остаточне рішення щодо складу комісії зовнішнього контролю щодо проведення щорічної незалежної оцінки (аудиту) також повністю віддається уряду.

"Зміна статусу НАБУ - з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом - тягне за собою питання вирішення трудових взаємин зі співробітниками НАБУ, яких відібрано на посади за результатами відкритого конкурсу", - йдеться в заяві.

Так, у НАБУ, вважають, що є ймовірність, що реорганізацію можуть використовувати як привід для зміни кадрового складу Бюро.

"Отже, замість консолідації зусиль у боротьбі з топ-корупцією, ми вкотре стали свідками чергового об’єднання владного ресурсу задля боротьби з НАБУ. Проте все ж не полишаємо сподівань на готовність до конструктивної дискусії, вже у Верховній Раді, та ухвалення зваженого рішення на користь суспільства. Зі свого боку НАБУ готове долучитися до цієї дискусії", - підсумували в Бюро.

Як повідомлялося, 15 лютого законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у відповідність до вимог Конституції України зареєстрований у Верховній Раді.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, ініціатором законопроекту №5070 є прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Міністр юстиції Денис Малюська у Facebook заявив, що у схваленому урядом законопроекті про статус НАБУ зазначено, що під час відбору нового директора повноваження директора виконуватиме перший заступник директора Бюро.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ