Події

Нідерландський суд постановив негайно скасувати у країні комендантську годину

Суд у Гаазі у вівторок ухвалив, що комендантська година, впроваджена у Нідерландах 23 січня для боротьби з коронавірусом COVID-19, має бути негайно скасована, повідомляє Суспільне телерадіомовлення Нідерландів.

Відповідний позов був направлений до суду громадським об'єднанням Viruswaarheid ("Правда про вірус").

Телерадіоканал зазначає, що суд назвав міру впровадження комендантської години у відповідності із законом про надзвичайний стан "суперечливою". За словами представника суду, оскільки впровадження комендантської години обговорювалося в парламенті заздалегідь, до набрання законної сили цим заходом, питання "терміновості", наявність якої необхідна для застосування закону про надзвичайний стан, не було.

"Суддя взяв до уваги той факт, що є пандемія, що є вірус, який також мутує, а також що є великий тиск на систему охорони здоров'я. Це час великих тривог і складних рішень. Але і заходи, особливо такі масштабні як комендантська година, повинні мати законну підставу", - заявив представник суду.

За даними ЗМІ, уряд може подати апеляцію на рішення суду.

Лідер Партії свободи Нідерландів Герт Вілдерс привітав рішення суду.

"Хороші новини! Кінець комендантської години! Я завжди говорив, що комендантська година є невідповідною мірою", - написав Вілдерс у своєму Twitter.

Комендантська година була впроваджена 23 січня. Цей захід планувалося скасувати 10 лютого, проте уряд після отримання парламентського схвалення продовжив дію комендантської години до 3 березня.

Впровадження такого заходу викликало з боку противників локдауну хвилю протестів, які супроводжувалися зіткненнями з поліцією.

У Нідерландах із початку пандемії COVID-19 виявили понад 1 млн заражень, понад 14,8 тис. інфікованих померли.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ