Події

Зеленський зустрівся з українськими моряками з судна Stevia, звільненими з піратського полону

Президент України Володимир Зеленський зустрів у Києві шістьох українських громадян-членів екіпажу судна Stevia, яких захопили пірати в Гвінейській затоці в грудні 2020 року.

Як повідомила прес-служба президента, під час нападу на судно пірати вивезли в невідомому напрямку шістьох українських моряків Олександра Соручана, Семена Резніченка, Костянтина Андрєєва, Олександра Коровкіна, Владислава Чебана та В’ячеслава Сандеровського, а також двох громадян Албанії.

Міністерство закордонних справ України забезпечувало звільнення моряків з піратського полону. Було налагоджено переговорний процес судновласника з викрадачами. Звільнити українців вдалося наприкінці січня 2021 року. Вони були доставлені в Порт-Харкорт, де пройшли необхідне медичне обстеження, а потім – в Лагос і Стамбул (Туреччина). 13 лютого вони прибули до Києва.

"Ми отримали інформацію про захоплення. Почали працювати в Міністерстві закордонних справ. Викрадачі хотіли дуже багато. Але дипломати прекрасно попрацювали – і МЗС, і наші розвідники. Була зроблена досить складна комбінація. Людей повернули. Операція пройшла блискуче, адже всі люди здорові й живі. Ми знаємо випадки, коли це може тривати багато років. Вважаю, що це прекрасна перемога для України. Ми повертаємо всіх", – сказав Зеленський, вітаючи моряків на Батьківщині.

Зеленський поцікавився умовами, в яких пірати утримували українців. Моряки розповіли, що їх тримали в джунглях серед мангрових лісів, де було дуже багато комарів.

"Це було страшно. Навколо тебе – двадцять людей з автоматами цілодобово", – сказав один з моряків і додав, що більшість викрадачів були в стані сильного наркотичного сп'яніння.

Президент запропонував направити українців до лікарні "Феофанія" на кілька днів для проходження медичного обстеження та відновлення здоров'я.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ