Події

Згадка незалежності НБУ в резолюції Європарламенту корелює з політикою Зеленського - радник президента

Згадка необхідності зберегти незалежність Національного банку України в резолюції Європарламенту корелює з політикою українського президента Володимира Зеленського, вважає радник глави Української держави Олег Устенко.

"Згадка незалежності НБУ в резолюції Європарламенту - це правильний і логічний меседж, який повністю корелює і з позицією президента Зеленського, і з українським законодавством, і з інтересами українських платників податків", - сказав Устенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер увечері.

Він нагадав, що Зеленський наголошував на необхідності збереження незалежності центробанку в липні 2020 року під час представлення його голови Кирила Шевченка колективу НБУ.

"Незалежність НБУ - абсолютно визнаний факт не тільки всередині країни, а й у міжнародних фінансових колах, зокрема в МВФ, для якого незалежність регулятора – зона особливої уваги", - прокоментував Устенко.

"Ніхто і ніколи не сміє оскаржувати незалежність монетарної влади країни. А "істерика", яку влаштували деякі політики в Україні після відставки колишнього глави НБУ, була нічим іншим, як звичайною політичною грою", - вважає радник президента.

Як наголосив Устенко, монетарна Рада Нацбанку не повинна відчувати ніякого тиску під час ухвалення своїх рішень.

"Ось чому вони не пішли на зниження облікової ставки з рекордно низьких 6% річних, за що так ратували любителі швидкого стимулювання економічного зростання. Незалежність НБУ дала змогу вберегти економіку і від експериментів, які так активно просувалися в життя під гаслом "заллємо економіку дешевими грошима", - пояснив він.

Як зазначено в резолюції Європарламенту про виконання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом, ЄС глибоко занепокоєний високим ступенем систематичного політичного тиску і актами залякування, вчиненими щодо глави Національного банку України, що призвело до відставки Якова Смолія з посади глави НБУ в липні 2020 року. Європарламент також закликав українську владу утриматися від політичного тиску на незалежні економічні інститути та правоохоронні органи.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ