Події

Держдепартамент США стурбований діями Китаю на кордоні з Індією

США уважно стежать за розвитком ситуації на китайсько-індійському кордоні і стурбовані спробами Пекіна залякати сусідів, заявив офіційний представник американського Держдепу Нед Прайс.

"Ми уважно стежимо за ситуацією. Ми відзначаємо, що тривають переговори між урядами Індії і Китаю, підтримуємо прямий діалог і мирне врегулювання прикордонних суперечок", - сказав він на брифінгу у вівторок.

Водночас дипломат зазначив: "Ми стурбовані безперервними спробами Пекіна залякати своїх сусідів".

Він попередив, що Сполучені Штати "будуть стояти на одному боці з друзями, з партнерами, з союзниками", щоб сприяти загальному процвітанню і безпеці в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Як повідомляли ЗМІ, в черговому зіткненні на індійсько-китайському кордоні наприкінці січня поточного року постраждали індійські і китайські військові.

Сплеск напруженості в прикордонних районах Китаю та Індії виник навесні 2020 року. Відтоді Пекін і Делі не раз звинувачували один одного у провокаціях і спробах порушити кордон. ЗМІ повідомляли про втрати з обох сторін, військові цього не підтверджували.

До кінця минулого літа Китай і Індія провели переговори щодо відведення військ на кордоні з метою розрядити прикордонну напруженість, а в вересні міністр оборони КНР Вей Фенхе зустрівся в Москві з індійським колегою Раджантха Сінгхом. Пізніше переговори також провели міністри закордонних справ Ван І і Субраманьям Джайшанкар, сторони домовилися про нормалізацію ситуації на кордоні.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ