Події

Для підтримки безпеки на сході України потрібен політичний прогрес — голова СММ ОБСЄ

Зниження рівня насильства фіксують на сході України після введення в дію 27 липня 2020 року додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню, проте на тлі відсутності політичного прогресу режим припинення вогню поступово нівелюється, зазначає голова Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

"Подальше дотримання, хай і крихкого, режиму припинення вогню залежить від політичної волі та продуктивності обговорень за столом переговорів", - сказав Чевік у своєму онлайн-зверненні до постійної ради ОБСЄ в п'ятницю.

Як повідомляється на сайті ОБСЄ, голова СММ зазначив, що через неповне виконання сторонами домовленостей, а також наявність мін та нерозірваних боєприпасів сильно страждає цивільне населення. Крім того, від початку пандемії мирні жителі стикаються з додатковими труднощами, зокрема суттєвим обмеженням свободи пересування через лінію зіткнення.

За словами посла, обмеження свободи пересування співробітників СММ уже мають хронічний характер і тривають переважно в непідконтрольних уряду районах, а безпілотні літальні апарати СММ, як і раніше, зазнають впливу радіоелектронних завад і потрапляють під обстріли.

Чевік повідомив, що у зв'язку з високим рівнем загроз від COVID-19 місія і далі залишатиметься гнучкою у своїй діяльності, а дієві запобіжні заходи з метою захисту співробітників СММ і місцевого населення суттєво не позначилися на її можливості моніторити безпекову ситуацію через ширше використання технічних засобів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ