Події

ЄС оголосив про обмеження поставок вакцин від коронавірусу в Північну Ірландію

Євросоюз має намір ввести обмеження на поставки вакцин від коронавірусу в Північну Ірландію, яка є частиною Сполученого Королівства, для захисту прийнятої в ЄС політики з контролю за експортом цієї продукції.

"Щоб вирішити проблему відсутності прозорості експорту вакцин за межі ЄС, (Євро) комісія вводить заходи, які вимагають, щоб такий експорт дозволявся державами-членами. В процесі доопрацювання цих рішень, комісія забезпечить, щоб протоколу з Ірландії і Північної Ірландії не торкалися. Комісія не застосовує захисного застереження (передбаченого договором про Brexit для екстрених випадків - ІФ)", - сказано в опублікованому в Брюсселі в ніч на суботу документі.

У ньому пояснюється, що "в разі зловживання транзитом вакцин і активних речовин в треті країни, з метою обійти дію дозвільної системи, ЄС розгляне можливість використання всіх наявних в його розпорядженні інструментів".

Єврокомісія повідомила, що в процесі доопрацювання документа вона також буде коригувати процес прийняття рішень відповідно до регламенту. Остаточна версія цього регламенту буде опублікована в суботу після його прийняття, уточнюється в заяві ЄК.

Європейська комісія запропонувала в п'ятницю ввести до кінця березня режим контролю над експортом з ЄС вакцин від COVID-19 в треті країни за винятком тих, в які ЄС зобов'язався поставити вакцини.

"Цей захід не націлено проти будь-якої конкретної третьої країни", - запевнила на прес-конференції в Брюсселі член ЄК з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес, пояснивши, що контроль вводиться для захисту прийнятої політики ЄС щодо поширення вакцин.

Схема дозволів на експорт вакцин проти COVID-19 за межі ЄС діятиме до кінця березня 2021 року. Вона застосовується тільки до експорту продукції підприємств, з якими ЄС уклав угоди про попередню закупівлю, пояснила у своєму комюніке Єврокомісія.

Згідно з цим комюніке, цей "захід адресний, пропорційний, прозорий і тимчасовий, він повністю відповідає міжнародним зобов'язанням ЄС у рамках СОТ і "двадцятки"".

Разом із тим, у Лондоні в цьому заході побачили загрозу порушення Брюсселем домовленостей, досягнутих у рамках Brexit, оскільки в первинному варіанті пропозиції Єврокомісії включали Північну Ірландію до списку країн, експорт вакцин в які з ЄС буде здійснюватися під контролем.

У п'ятницю ввечері прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон висловив телефоном свою стурбованість голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, повідомили європейські ЗМІ.

У Сполученому Королівстві в цьому рішенні побачили реакцію Брюсселя на заяву фармацевтичної компанії AstraZeneca про те, що вона не зможе поставити в ЄС передбачену контрактом з Єврокомісією кількість доз вакцини через виробничі проблеми. При цьому дози, вироблені на підприємствах Великої Британії, залишаться там відповідно до її власних угод з цією фірмою.

Уже вночі суботи фон дер Ляєн написала в Twitter: "Конструктивні переговори з прем'єр-міністром Борисом Джонсоном (у п'ятницю) ввечері. Ми домовилися про принцип, що не повинно бути обмежень на експорт вакцин компаніями, які виконують договірні зобов'язання".

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ