Події

ЄС оголосив про план розвитку відкритої, стійкої фінансової системи і посилення ролі євро

Європейська комісія (ЄК) представила у вівторок план розвитку відкритої, міцної і стійкої економічної і фінансової системи Європейського союзу з акцентом на посилення міжнародної ролі євро.

"По-перше, дозвольте пояснити, як я бачу "відкриту стратегічну автономію", - заявив на прес-конференції виконавчий заступник голови ЄК Валдіс Домбровскіс. - Це означає залишатися відкритим для глобального співробітництва, бізнесу і торгівлі, але захищати наші інтереси, права і цінності від незаконних атак, всюди і завжди діяти багатосторонньо, але з можливістю виступити автономно, у разі необхідності".

План, який представила ЄК після відеоконференції міністрів економіки і фінансів країн Євросоюзу, розглядає цей принцип через призму макроекономіки і фінансів.

Серед його засад, зазначив Домбровскіс, довгострокова стратегія підвищення міжнародної ролі єдиної валюти євро, яка є другою за поширеністю валютою в світі.

"Це може зробити світову економіку менш залежною від однієї валюти і менш вразливою для потрясінь, полегшити компаніям з ЄС торгівлю в усьому світі, - сказав він. - Зміцнення євро у всьому світі відповідає не тільки нашим інтересам, а й інтересам світової спільноти".

Домбровскіс зазначив, що прогрес у розвитку Економічного і валютного союзу в рамках ЄС створив стабільну і ефективну фінансову систему і розвинені ринки капіталу.

Сьогодні європейці, за словами заступника голови ЄК, зосереджені на інших способах сприяння глобальному використанню євро. Наприклад, шляхом збільшення обсягу торгівлі борговими цінними паперами, енергоносіями і товарами в євро.

Або робота над цифровим євро. Європейський центральний банк (ЄЦБ), повідомив він, уже працює над цим проектом. Єврокомісія і ЄЦБ створюють спільну технічну групу для розгляду політичних, правових і технічних аспектів можливого введення цифрового євро.

Інший приклад - просування "зелених" облігацій для фінансування великих інвестицій, необхідних для досягнення мети в сфері клімату та європейського Зеленого курсу. Понад половини всіх глобальних "зелених" облігацій випущені в євро, а 30% інвестицій через післякризовий план економічного розвитку Next Generation EU, будуть фінансуватися за рахунок "зелених" облігацій.

Друга частина представленого Єврокомісією плану спрямована на зміцнення фінансової системи та інфраструктури ЄС. У ній Домбровскіс виділив управління ризиками, пов'язаними з відходом з ЄС найбільшого фінансового центру Європи - лондонського Сіті.

Нарешті, ЄС вивчає, як застосовувати свої власні обмежувальні заходи для підтримки європейських цінностей і поширення глобального впливу. Коли країни, що не входять в ЄС, незаконно вводять санкції стосовно операторів ЄС, союз повинен реагувати рішуче. План передбачає більш однакове застосування санкцій.

"ЄС завжди буде відстоювати союзи з партнерами-однодумцями, - заявив Домбровскіс. - Це наша абсолютна перевага. Ми віддані принципам багатосторонності, відкритості та вигідного партнерства. Але з огляду на більш конфронтаційний геополітичний ландшафт, ми повинні бути готові захистити себе від несправедливих і образливих дій, нав'язуваних ззовні, і зміцнити наш захист від них".

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ