Події

ОГХК заявляє про чергову спробу зриву приватизації внаслідок обшуків

АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передані Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), розцінює проведення в середу обшуків на території ВГМК, у центральному офісі в Києві та в приміщеннях деяких співробітників компанії як спробу зриву приватизації.

Згідно з прес-релізом компанії в середу, слідчі дії відбуваються у рамках кримінального провадження, зареєстрованого в серпні минулого року, "ще до здійснення нібито протиправних дій".

При цьому зазначається, що "це вже не перша спроба зірвати приватизацію АТ "ОГХК": у серпні 2020 року зловмисники висипали з 10 вагонів-хоперів компанії концентрат ільменіту, який відвантажувався за контрактом з американським холдингом Chemours, а до цього здійснили підпал автомобіля менеджера компанії".

"Процес виставляння АТ "ОГХК" на прозорий аукціон на фінішній прямій. Він очікується в першому кварталі 2021 року й обіцяє чудеса найбільшої приватизації в Україні з часів продажу "Криворіжсталі". Приватизацію цього активу також передбачено в меморандумі України з МВФ. Зокрема, попередню зацікавленість у приватизаційному аукціоні висловили 16 провідних іноземних компаній. Очікується, що стартова ціна становитиме кілька мільярдів гривень", - констатується в заяві компанії.

Менеджмент ОГХК пов'язує спробу зриву приватизації з боку з попереднім менеджментом. При цьому зазначається, що після приходу нового керівництва компанія в 2020 році отримала рекордний прибуток розміром 600 млн грн порівняно зі 100 млн грн у 2019 році.

"Треба також зазначити, що в грудні 2020 року компанія оголосила про виявлення удвічі більших запасів титановмісних рудних пісків на ВГМК, ніж очікувалося, що значно збільшило інвестиційну привабливість компанії та її ринкову ціну", - резюмується в заяві.

ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (Житомирська обл.). 8 грудня 2016 року ДП було перетворено на ПАТ "ОГХК", 26 грудня 2018 року - з ПАТ на ПрАТ.

ОГХК реалізує продукцію більш ніж до 30 країн світу. Основні ринки збуту - ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки.

Уряд у серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації в 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали, востаннє - до літа цього року у зв'язку з коронакризою та карантином. Готує ОГХК до приватизації "BDO корпоративні фінанси" у складі консорціуму Baker McKenzie, Baker Tilly Ukraine та Asset Expertise.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ