Події

Екс-посли США, військові та експерти звернулися до України в зв'язку зі справою про збитий ІЛ-76

Екс-посли США, військові та експерти звернулися до України в зв'язку зі справою про збитий в Луганську в 2014 році Іл-76, закликавши переглянути рішення про покарання генерала Віктора Назарова.

"Ми побоюємося, що практика залучення цивільних прокурорів і суддів, у яких немає ні досвіду, ні знань, щоб оцінювати вимоги прийняття рішень на полі бою, підриває безпеку України. Ні США, ні інші західні держави, які надають Україні військову підтримку, не дали б поводитися зі своїми командувачами так, як із генералом Назаровим. У час, коли Росія продовжує війну на Донбасі, Україна має заохочувати бойовий дух та ініціативу військових. Судове переслідування генерала Назарова має зворотній ефект", - йдеться в заяві, опублікованій на сайті Atlantic Council у понеділок.

У документі наголошується, що, як зазначається в доповіді Ходжеса/Карбера, Україні не слід карати воєначальників за "ухвалення жорстких рішень в умовах великої невизначеності і за складних обставин". "Це посилає дуже негативний сигнал, що підриває дух українських офіцерів, і може вплинути на те, як інші країни оцінюють збройні сили України, коли вони приймають рішення щодо військової підтримки України", - зазначається в заяві.

Документ, зокрема, підписали:

старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики Доктор Стівен Бланк, заступник директора Євразійського центру Атлантичної ради та старший науковий співробітник Євразійського центру Інституту зовнішньої політики Мелінда Харінг, колишній посол США в Україні та Узбекистані Джон Гербст, колишній командувач армією США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжіс, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер,

колишній посол США в Україні Роман Попадюк, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор,

колишній заступник генерального секретаря НАТО; колишній посол США в Росії Александр Вершбоу.

Вони запропонували Адміністрації президента, парламенту, Верховному суду і Раді національної безпеки і оборони забезпечити ретельний розгляд цього питання на найвищому рівні, максимально враховуючи глибоку стурбованість багатьох високопоставлених і досвідчених бойових командирів України, і, з огляду на заявку України на членство в НАТО, переглянуту в світлі західної практики.

"Забезпечити, щоб суд над військовослужбовцями з питань, пов'язаних з рішеннями, прийнятими в бою або іншим чином під час війни, проводився у військовому суді, перед військовим суддею і присяжними з досвідчених військових офіцерів. Залишити генерала Назарова під вартою і призупинити будь-які інші заходи проти нього до завершення такої перевірки на високому рівні з переглядом поводження з ним і цивільного вердикту щодо цих висновків", - резюмували в заяві.

Як повідомлялося, в ніч на 14 червня 2014 року пострілом із зенітного ракетного комплексу було збито військово-транспортний літак Повітряних сил ЗСУ Іл-76 під час заходження на посадку на аеродром у Луганську. На борту Іл-76 перебували 40 українських військовослужбовців і 9 членів екіпажу. Усі вони загинули.

Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин знищення літака Іл-76. Генерал-майору Генштабу ЗСУ Віктору Назарову було вручено підозру в службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 військовослужбовців ЗСУ під час їх передислокації військово-транспортним літаком Іл-76 до Луганська.

У березні 2017 року Назарова було визнано винним і засуджено до семи років ув'язнення. 14 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив вирок без змін.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ