Події

Основою відносин ЄС з адміністрацією Байдена буде глобальний проект відродження впливу демократії

Шокуючі події у Вашингтоні - це тривожний сигнал для прихильників демократії в усьому світі, які повинні боротися з нападками на демократичні цінності, нерівністю в суспільстві і дезінформацією, вважає глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"Те, що ми бачили в середу, було лише кульмінацією дуже тривожних подій, що відбуваються в усьому світі в останні роки", - написав він у неділю в своєму блозі.

"Не тільки в США, в усьому світі є політичні лідери, як в опозиції, так і все більше у владі, готові підірвати демократичні інститути", - наголосив Боррель.

Якщо миритися з невдачами, навіть якщо вони здаються незначними, демократія, її цінності і інститути можуть незворотно загинути, вважає він.

"Щоб уникнути цієї долі, ми повинні негайно протистояти будь-яким порушенням незалежності демократичних інститутів, будь-яким демагогічним виплескам з боку популістських лідерів, кожної підбурювальної і що розпалює ненависть мови демагогів, кожної кампанії дезінформації і фальшивих новин, які підживлюють і заохочують ворогів демократії", - пише високий представник ЄС.

Серед безлічі причин таких процесів він називає дисфункції економіки з обох боків Атлантики, що проявилися за останні десятиліття. Значне зростання нерівності в суспільстві, ухилення від податків, ослаблення здатності регулювати великі транснаціональні компанії, деіндустріалізація і високий рівень безробіття - всі ці явища сприяли, як в Європі, так і в США, ослабленню легітимності представницької демократії, особливо в очах тих, у кого низькі доходи.

"В Європі ми почали діяти, щоб повернути назад ці тенденції, - зазначає Боррель. - Ми хочемо краще захистити наші компанії і робочі місця, посиливши контроль над іноземними інвестиціями і вимагаючи більшої взаємності в торговельних відносинах. Ми також хочемо краще регулювати роботу великих транснаціональних компаній, особливо в цифровому секторі, більш активно боротися за податкову справедливість".

Дезінформацію Боррель називає реальною загрозою демократії, яка заснована на тому, що вільний обмін ідеями і думками веде до прийняття найкращих колективних рішень. Якщо інформація перекручена, то демoкратія уподібнюється двигуну, в який залили неправильне паливо.

Поширення дезінформації через соціальні мережі, на думку Борреля, посилило авторитарні і ксенофобські тенденції в західних суспільствах, тому треба гарантувати право громадян на правдиву інформацію, боротися з кампаніями дезінформації.

"Ми також повинні мати можливість краще регулювати зміст соціальних мереж, неухильно дотримуючись свободи вираження поглядів, - пише глава зовнішньополітичного відомства ЄС. - Це регулювання не може бути засноване на правилах і процедурах, встановлених приватними суб'єктами. У грудні минулого року Європейська комісія запропонувала Закон про цифрові послуги, зокрема, для вирішення саме цієї проблеми".

Для підтримки відкритих демократичних суспільств і економік глава дипломатії ЄС вважає важливим досягти успіхи в перетворенні глобалізації, багатосторонньої міжнародної системи.

"З огляду на ту вагу, яку націоналістичні і авторитарні режими здобули на світовій арені, завдання буде непростим, але воно важливе для всіх, хто вірить у демократію і її майбутнє. Цей проект повинен лежати в основі наших майбутніх відносин з новою адміністрацією Байдена", - пише Боррель.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ