Події

ЄК і держави-члени ЄС працюють над єдиним підходом до сертифікатів про вакцинацію

В Єврокомісії (ЄК) вважають, що єдиний підхід до фармнагляду і до надійних сертифікатів про вакцинацію в ЄС, що піддаються перевірці, може зміцнити успіх програм вакцинації в державах-членах і довіру громадян до цього процесу.

Глави держав і урядів країн ЄС на саміті 10 грудня доручили Єврокомісії "розробити скоординований підхід до сертифікатів про вакцинацію", зазначалося в заключному документі Європейської ради.

"Доказ вакцинації має бути доступним з моменту початку вакцинації. Сертифікати про вакцинацію можуть бути корисні, наприклад, у контексті подорожі, зазначаючи, що людина була вакцинована і, отже, може не потребувати тестування і карантину після прибуття в іншу країну", - йдеться у великому довідковому матеріалі Європейської комісії "Питання та відповіді: вакцинація проти COVID-19 в ЄС".

У рубриці, присвяченій сертифікації, сказано: "Єврокомісія і держави-члени разом із ВООЗ працюють над сертифікатами про вакцинацію. Ця робота містить мінімальний набір даних, зокрема унікальний ідентифікатор, для кожної окремої вакцинації, що спростить видачу сертифікатів і моніторинг вакцинації у всій Європі з моменту дозволу вакцини проти COVID-19".

У довідці ЄК також наголошується, що в процесі цієї роботи буде враховуватися досвід ВООЗ.

Раніше офіційний представник Єврокомісії заявив "Інтерфаксу", що в Євросоюзі вивчаються всі можливості повернення до нормального життя при забезпеченні захисту громадян від COVID-19 різними методами, включно із застосуванням сертифікатів про вакцинацію.

І перш, ніж розглядати питання про визнання можливих сертифікатів з третіх країн, необхідно встановити загальний підхід на рівні ЄС.

"Коли у нас буде ефективна і безпечна вакцина, вона повинна бути швидко впроваджена, і за її безпекою і ефективністю продовжиться спостереження в рамках процесу, так званого "фармнагляду". Ми вивчаємо сертифікати вакцинації в рамках такого нагляду", - сказав співрозмовник агентства.

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) 21 грудня рекомендувало дозволити використання в ЄС вакцини проти коронавірусу COVID-19 розробки компаній Pfizer і BioNTech.

Того ж дня Європейська комісія дала дозвіл на екстрене застосування цієї вакцини.

"Таким чином, вакцинація може розпочатися одночасно в Європейському союзі 27, 28 і 29 грудня. Це дуже хороший спосіб завершити цей важкий рік і, нарешті, почати перегортати сторінки про COVID-19", - заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після прийняття рішення ЄК про випуск вакцини на ринок ЄС.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ