Події

Кількість хворих на COVID-19 у статистиці могла скоротитися через зменшення ПЛР-тестів наприкінці листопада - KSE

Кількість хворих на COVID-19 в офіційній статистиці могла скоротитися через зменшення кількості зроблених ПЛР-тестів наприкінці листопада, вважають експерти Київської школи економіки (KSE).

"Зниження показників, які ми спостерігаємо в статистиці, відбувається на тлі зменшення тестування наприкінці листопада і надмірно високого коефіцієнта виявлення. При цьому частка позитивних випадків стабільно висока і вшестеро більша за рекомендовану ВООЗ для контролю захворюваності (32% проти 5%)", - повідомляється у прес-релізі KSE.

Експерти KSE вважають, що на сьогодні в Україні не спостерігається стійкого зниження госпіталізацій і смертей, а для висновків про стійке зменшення поширення необхідно спостерігати зменшення нових випадків протягом двох тижнів за умови незмінної або більшої кількості проведених тестів.

У KSE зазначають, що до кінця листопада 45 ковідних лікарень потребували посилення медперсоналу або ліжкомісць. У 19 лікарнях не вистачає ліжок, у 22 - медичні команди перевантажені. У чотирьох медичних закладах (Кам'янець-Подільська міська лікарня №1, Ніжинська центральна міська лікарня ім. Галицького, Дунайська обласна лікарня Одеської облради та Київська міська лікарня №1) ситуація критична - не вистачає ліжок і медиків для лікування пацієнтів із COVID-19.

При цьому 60 лікарень, які лікують пацієнтів із COVID-19, повністю заповнені, ще 10 лікарень переповнені.

"Локдаун після новорічних свят загрожує неконтрольованим поширенням SARS-CoV-2 протягом місяця. Це може призвести до надмірного навантаження на лікарні та додаткових смертей, яких можна було б уникнути", - наголосили в KSE.

"Україна традиційно залишається у п'ятірці країн Європи з найкритичнішою ситуацією з COVID-19. Відсоток позитивних випадків в Україні стабільно високий. Цього тижня - ми погані в Європі за цим показником, випередили навіть Польщу, де два місяці спостерігали найкритичнішу ситуацію з COVID -19. Наша країна традиційно одна з найгірших серед країн Європи за обсягом тестування. Лише за рівнем смертності ми маємо показники кращі за середні порівняно з іншими країнами", - наведено у прес-релізі KSE слова керівника Центру економіки охорони здоров'я KSE Павла Ковтонюка.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ