Події

Гарантувати чесний розподіл у світі вакцин від COVID-19 непросто - фонд Білла Гейтса

Забезпечення справедливого розподілу вакцин від COVID-19 у нинішніх умовах може представляти серйозну проблему, заявив виконавчий директор Фонду Білла і Мелінди Гейтс Марк Сузман.

Таким чином він відповів на питання видання The Guardian, чи не пізно домагатися чесної дистрибуції вакцин, коли уряди західних країн активно замовляють їх у виробників.

"Наразі цей процес (придбання Заходом вакцин - ІФ), безсумнівно, становить небезпеку, і ось чому ми думаємо, що необхідно діяти зараз", - сказав Сузман.

Він пояснив, що незважаючи на безпрецедентні успіхи в розробці вакцин, чесно розподілити їх є "справді складним" завданням.

Сузман також торкнувся теми з вакциною компаній Pfizer Inc. і BioNTech, зазначивши, що новаторський характер і складність у зберіганні ускладнить її поширення в глобальному масштабі. Водночас він висловив надію на те, що в другому поколінні вакцини від COVID-19 будуть дешевшими і простішими у виробництві і розподілі, а також що вони будуть більш стійкі до довкілля під час їх зберігання.

The Guardian зазначає, що напередодні Сузман оголосив про виділення Фондом Білла і Мелінди Гейтс додаткових $ 250 млн на розробку вакцин, тестів і ліків від коронавірусу і на їх рівний розподіл у світі. Загальний обсяг ресурсів Фонду, спрямованих на ці цілі, досяг $ 1,75 млрд, однак Сузман визнав, що на тлі епідеміологічної кризи ці ресурси лише в невеликому ступені покривають потреби бідних країн.

Згідно з дослідженням Фонду Білла і Мелінди Гейтс, рівне поширення вакцин від COVID-19 запобігатиме 61% летальних випадків, пов'язаних з коронавірусом. У разі, якщо вакцину отримають тільки найбагатші країни, можливо буде запобігти тільки 33% смертей.

Напередодні The Guardian повідомляв з посиланням на дані коаліції організацій, що працюють в сфері прав людини, People's Vaccine Alliance, що дев'ять із десяти жителів 70 бідних країн навряд чи отримають вакцину від коронавірусу в наступному році, оскільки західні країни вже викупили більшу частину найбільш багатообіцяючих препаратів.

Розвинені країни, в яких живе 14% населення планети, вже забезпечили собі найперспективніші вакцини від коронавірусу. Так, 96% вакцини Pfizer викупили західні країни. Вакцину Moderna Inc. теж зможуть отримати тільки жителі розвинених країн, і ціни на обидві вакцини високі. До того ж, їх потрібно зберігати при дуже низькій температурі. Компанія AstraZeneca, навпаки, збирається відправити 64% доз вакцини країнам, що розвиваються.

Найбільше доз на душу населення закупила Канада: кожен канадець при бажанні зможе зробити щеплення від коронавірусу п'ять разів.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ