Події

День президентських виборів настав у США, відкриваються виборчі дільниці

У США у вівторок стартували президентські вибори, за підсумками яких главою держави буде оголошений або чинний президент США Дональд Трамп, або кандидат від Демократичної партії Джо Байден.

Як повідомляють американські ЗМІ, раніше всіх - о 00:00 (07:00 за Києвом) відкрилися виборчі дільниці в штаті Нью-Гемпшир. Потім із 05:00 (12:00 за Києвом) почали відкриватися виборчі дільниці у штаті Вермонт.

Більшість виборчих дільниць у штатах розпочинають роботу о 06:00 за місцевим часом (13:00-14:00 за Києвом, залежно від штату). Серед таких штатів - Арізона, Коннектикут, Іллінойс, Індіана, Кентуккі, Луїзіана, Мен, Міссурі, Нью-Йорк та інші. Трохи пізніше, о 06:30 (13:30 за Києвом) стане можливо голосування у Західній Вірджинії, Огайо та Північній Кароліні.

О 07:00 за місцевим часом (14:00-15:00 за Києвом, залежно від штату) розпочинається голосування на виборчих дільницях у таких штатах, як Флорида, Джорджія, Пенсільванія, Алабама, Юта, Колорадо, Мічиган, Массачусетс, Міннесота, Айова, Техас, Вайомінг та інших.

Найпізніше виборчі дільниці відкриваються у Небрасці - о 08:00 за місцевим часом (16:00 за Києвом), закриються вони о 20:00 (4:00 середи за Києвом). У штаті Каліфорнія голосування відкриється о 07:00 за місцевим часом (17:00 за Києвом).

Виборчі дільниці в Індіані та Кентуккі почнуть закриватися о 18:00 за місцевим часом (01:00 середи за Києвом). О 19:00 (2:00 середи за Києвом) голосування підійде до кінця також у Джорджії, Вірджинії та Вермонті. У Північній Кароліні, Огайо та Західній Вірджинії виборчі дільниці закриватимуться о 19:30 (2:30 середи за Києвом).

До 3:00 середи (за Києвом) голосування на виборчих дільницях закінчиться у 22 штатах, зокрема, в Алабамі, Меріленді, Міссісіпі й Теннессі, Пенсільванії, Оклахомі, Нью-Гемпширі, Міссурі та Массачусетсі. До 04:00 середи (за Києвом) голосування підійде до кінця ще у 14 штатах, зокрема в Колорадо, Нью-Йорку, Луїзіані та Міннесоті, а також Вісконсині, Вайомінгу й Техасі. В Айові голосування триватиме до 21:00 за місцевим часом (05.00 середи за Києвом), а в Каліфорнії - до 20:00 за місцевим часом (6:00 середи за Києвом).

ЗМІ зазначають, що час оголошення переможця невідомий, проте це відбудеться після підрахунку голосів на більшості виборчих дільниць, тобто орієнтовно після 4:00 середи (за Києвом).

Вибори цього року багато в чому відрізняються від попередніх через тривалу пандемію коронавірусу. Зазначається, що через популярність голосування поштою, а також дострокового голосування деяким штатам знадобляться дні або навіть тижні для повного підрахунку голосів.

За даними на вечір понеділка, у США достроково проголосували понад 94 млн осіб, що становить понад дві третини всіх голосів, відданих на президентських виборах у 2016 році.

Президентські вибори в США відбуваються за двоступеневою системою: після всенародного голосування відбувається голосування колегії виборщиків від кожного з 50 штатів та округу Колумбія, які віддають свої голоси відповідно до того, як проголосувала більшість виборців у їхньому штаті.

Кількість виборщиків від кожного штату дорівнює кількості його представників у Конгресі. Наприклад, найбільша кількість виборщиків припадає на Каліфорнію (55), за нею йдуть штати Техас (38), Нью-Йорк (29) і Флорида (29). Тим часом, у штатів Аляска, Монтана, Вермонт, Делавер і Вайомінг лише по три голоси.

Для перемоги на виборах одного з кандидатів необхідно набрати щонайменше 270 голосів виборщиків.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ