Події

У Білорусі затримали мінчанку за ведення телеграм-каналу для водіїв, ресурс хочуть визнати екстремістським

У Білорусі затримали 28-річну мінчанку, яка адмініструвала телеграм-канал "Водії 97" і однойменний чат із серпня до 28 жовтня, ресурс хочуть визнати екстремістським.

"Зараз триває робота, спрямована на визнання ресурсу "Водії 97" екстремістським", – повідомила у своєму телеграм-каналі офіційний представник МВС Ольга Чемоданова в суботу.

Вона уточнила, що співробітники ГУБОЗіК МВС вийшли на 28-річну мінчанку, яка адмініструвала канал і однойменний чат із серпня до 28 жовтня.

"Раніше міліціонери затримали "доброго адміна" з цього ж каналу, який закликав розкидати цвяхи і саморізи на дорогах, блокуючи рух транспорту. Також оперативникам стали відомі особи й інших модераторів деструктивних груп, яких найближчим часом оголосять у розшук", – повідомила офіційний представник МВС.

Оперативники з'ясували, що затримана в змові з іншими особами закликала в месенджері до дій, спрямованих на загибель людей і заподіяння їм каліцтв, пошкодження споруд, транспортних магістралей, засобів сполучення тощо.

"Мета закликів – вплив на органи влади і заподіяння шкоди економічній безпеці Білорусі, а отже, вчинення актів тероризму і диверсії", – наголосила Чемоданова.

Зокрема, мінчанка та її спільники поширювали інструкції та рекомендації щодо виготовлення та застосування засобів ураження живої сили, техніки та майна, закликали до блокування доріг у конкретних місцях та в конкретний час, виведення з ладу засобів зовнішніх камер спостереження та світлофорів, а також участі у протестах та страйках.

Адміністратори каналу висувають політичні вимоги, закликають зупинити виробництво на держпідприємствах, впливати на співробітників правоохоронних органів і держслужбовців, псувати і знищувати їхнє майно, блокувати і виводити з ладу залізничні колії, а також здійснювати інші радикальні дії, які вони ж і координували.

За матеріалами ГУБОЗіК МВС Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі, вчинені з використанням глобальної комп'ютерної мережі Інтернет.

"Жінка визнана підозрюваною, щодо неї обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Фігурантка вже судима за крадіжку, офіційно не працевлаштована, а останні роки займається проституцією", – йдеться в повідомленні.

Крім того, затримано п'ятьох активних учасників зазначеного телеграм-каналу за іншими епізодами злочинної діяльності. Встановлено кілька сотень радикальних учасників, діям яких буде дано правову оцінку. У найактивніших із них проведено понад 50 обшуків: вилучено рації, вогнепальну зброю, боєприпаси, "їжаки" для пробиття коліс, битки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ