Події

Трамп розчарований порушенням перемир'я між Вірменією і Азербайджаном, але вірить у можливість врегулювання ситуації

Президент США Дональд Трамп заявив у вівторок, що розчарований порушенням режиму припинення вогню між Вірменією і Азербайджаном в Нагірному Карабаху, але вірить у те, що ситуація між сторонами налагодиться.

"Так, це розчаровує. Але це те, що відбувається, це країни, у яких існують розбіжності вже багато-багато років", - сказав Трамп, відповідаючи на відповідне запитання журналіста на авіабазі Ендрюс (штат Меріленд).

"У них (у Єревана і Баку - ІФ) все налагодиться", - додав при цьому американський президент.

Напередодні Трамп заявляв, що Вірменія і Азербайджан, навпаки, підтримують режим припинення військових дій в Нагірному Карабаху.

26 жовтня Вірменія і Азербайджан обвинуватили один одного в порушенні домовленостей про припинення вогню, досягнутих в США 25 жовтня. За даними Міноборони Вірменії, "з 8:45 ЗС Азербайджану відкрили артилерійський вогонь по позиціях Армії Карабаху на північно-східному напрямку". Міноборони Азербайджану зі свого боку заявило про артобстріл збройними силами Вірменії території Тертерського району.

25 жовтня держдепартамент США повідомив, що глави МЗС Вірменії і Азербайджану Зохраб Мнацаканян і Джейхун Байрамов дійшли угоди про гуманітарне перемир'я в Карабаху з 08:00 за місцевим часом 26 жовтня.

"Гуманітарне перемир'я почне діяти з 08:00 місцевого часу 26 жовтня 2020 року. США сприяли активним переговорам між міністрами закордонних справ і співголовами Мінської групи для того, щоб Вірменія і Азербайджан наблизилися до мирного врегулювання конфлікту навколо Нагірного Карабаху", - йшлося в комюніке держдепартаменту США.

У документі зазначалося, що Єреван і Баку підтвердили "прихильність дотриманню гуманітарного перемир'я, досягнутого в Москві 10 жовтня".

У неділю Трамп припустив, що врегулювати конфлікт між Вірменією і Азербайджаном досить просто.

"Подивіться на Вірменію, у них зараз триває пекельних битва, але я знаю вірмен - вони міцні. Ми розберемося з цією проблемою, чому ні? (...) Я вважаю, що це просто", - сказав Трамп на передвиборчому мітингу в Нью -Гемпширі.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ