Події

Третина опитаних українців вірить розповідям, ніби коронавірус - розроблена в Китаї або США біологічна зброя

34% українців, які чули інформацію, що коронавірус - ця нібито біологічна зброя, розроблена в лабораторіях у Китаї або США, вважають її правдивою, свідчить дослідження соціологічної компанії InMind.

Згідно з результатами опитування, оприлюдненими на прес-конференції в п'ятницю в Києві, 81% респондентів від початку 2020 року зустрічали твердження, що коронавірус - це біологічна зброя, розроблена в лабораторіях у Китаї та/або США, 69% - що коронавірус нічим не відрізняється від грипу, 55% - що влада "кинула" населення і спеціально приховує правду, занижує дані про кількість випадків захворювання, 48% - що коронавірус є станом, який відбувається через упровадження технології 5G-інтернету, 45% - що вірус "розкрутили" ЗМІ, а насправді він не становить реальної загрози, 38% - що коронавірус придумали, щоб організувати "всесвітній електронний концтабір".

Далі в респондентів, які чули ці твердження, запитали, чи правда це, на їхню думку. Так, 34% опитаних відповіли, що вважають правдою, що коронавірус - це біологічна зброя, розроблена в лабораторіях в Китаї та/або США, 34% вважають правдою, що коронавірус нічим не відрізняється від грипу, 37% вважають правдою, що влада "кинула" населення і спеціально приховує правду, занижує дані про кількість випадків захворювання, 22% вважають правдою, що коронавірус є станом, який відбувається через упровадження технології 5G-інтернету, 33% вважають правдою, що вірус "розкрутили" ЗМІ, а насправді він не становить реальної загрози, 24% вважає правдою, що коронавірус придумали, щоб організувати "всесвітній електронний концтабір".

Загальнонаціональне дослідження провела соціологічна компанія InMind на замовлення міжнародної організації Internews, яка реалізує "контекстно-медійну програму в Україні" за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Опитування відбулося в липні-серпні 2020 року, проведено 4 тис. інтерв'ю, зокрема по 300 інтерв'ю у 12 областях: Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській і Херсонській областях. Репрезентативна частина - 1 630 інтерв'ю. Всі інтерв'ю проводилися в містах із населенням понад 50 тис. осіб. Похибка вибірки з імовірністю 0,95% не перевищує 2,5%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ