Події

Меджліс кримськотатарського народу закликав владу України допомогти повернути на батьківщину 100 українських жінок і дітей із сирійського табору Аль-Хол

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав владу України допомогти повернути на батьківщину 100 українських жінок і дітей із сирійського табору Аль-Хол.

"Мені здається, що для подальших кроків немає політичного рішення. Я просто не розумію ставлення Офісу президента України, я кажу відкрито. Я не хочу говорити банальні речі про те, що життя кожної людини безцінне. Я дуже аплодую, коли ми, як держава, робимо все для того, щоб урятувати п'ятьо, сімох, десятьох людей... Але ще раз хочу сказати: коли люди опиняються в умовах, коли їхньому життю загрожує небезпека, ми маємо бути однаково зобов'язаними та відповідальними. Стосовно біженок у Сирії я такої відповідальності з боку Офісу президента абсолютно не бачу", - сказав Чубаров на онлайн-конференції в четвер.

Він зазначив, що меджліс намагався проводити роботу з повернення біженців з таких територій, як Сирія, "в режимі кабінетів", щоб не зашкодити людям, які звернулися до них по допомогу. Проте починаючи з серпня минулого року ця робота уповільнилася, а потім зупинилася, тоді як меджліс кримськотатарського народу щотижня отримує два-три звернення про допомогу.

"Станом на травень 2019 року ми склали список із 72 осіб, з яких 43 - неповнолітні діти від народження до 17 років. Ми зрозуміли, що ця проблема набуває таких масштабів, що потрібно терміново підключати Українську державу. Були відповідні звернення до державних органів", - пояснив голова меджлісу.

Чубаров додав, що станом на травень 2019 року загалом у таборі перебували близько 73 тис. людей, з них 94% - це жінки та діти. Він зазначив, що, за інформацією джерел, нині в Аль-Холі перебувають понад 85 тис. людей.

"Я хотів би, щоб українська реальна влада, та, яка сьогодні править Україною, здійснює на основі Конституції, законів України всі повноваження, щоб вона й тут виконувала свої повноваження. Я ніяк не можу погодитися з тим, що коли ми рятуємо громадян, ми маємо їх ділити на сорти", - наголосив Чубаров.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ