Події

Україна навряд чи готова до трансферу технологій для виробництва вакцини від COVID-19 - думка

Україна та українські фармкомпанії навряд чи готові прийняти трансфер технологій для виробництва вакцини від COVID-19, вважає директор ТОВ "АстраЗенека Україна" Євген Гайдуков.

"Я гадаю, що практично всі країни світу, які мають фармацевтичне виробництво, ставлять це запитання, але трансфер технології дуже трудомісткий. Це дуже трудомістке виробництво, яке потребує високотехнологічного обладнання, біореакторів, які коштують шалених грошей, і вже зараз великих, по суті - ризикових, вкладень. Ми ще не знаємо результату дослідження, і компанії, з якими підписані договори (про трансфер технологій для організації виробництва вакцини на їхніх майданчиках - ІФ) уже зробили ці інвестиції", - сказав він під час загальної зустрічі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) "Глобальний огляд економіки України" у Києві у вівторок.

Гайдуков наголосив, що "АстраЗенека", яка підійшла до третього етапу клінічних випробувань вакцини від COVID-19, зробила глобальний фокус "на країни і на виробництва, де можна виготовити швидко від 100 млн і більше доз вакцини, там, де є виробничі потужності".

"Я поки що не впевнений, що в України є необхідна виробнича база для запуску процесу і трансферу технологій", - сказав він.

Водночас директор фармкомпанії зазначив, що "якщо будуть пропозиції, ми безумовно розглядатимемо і передаватимемо їх у нашу глобальну команду".

Гайдуков додав, що компанія перебуває у постійному діалозі з Міністерством охорони здоров'я щодо отримання доступу України до потенційної вакцині від COVID-19.

"Минула вже низка зустрічей із Міністерством охорони здоров'я, ми разом намагаємося знайти і погодити швидший шлях потрапляння вакцини до України. Ці переговори тривають із нами та з глобальною компанією ("АстраЗенека" - ІФ)", - сказав він.

Гайдуков наголосив, що це буде не раніше кінця першого - початку другого кварталу 2021 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ