Події

Тихановська: Білорусь може обрати власний шлях

Білорусі не варто орієнтуватися лише на Росію, чи лише на Захід, вважає лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська, яка нині перебуває в Литві.

"Нам не слід триматися лише Росії, але й не дивитися лише в бік Європи. Може, ми оберемо власний шлях", - сказала Тихановська в інтерв'ю польській газеті "Жечпосполіта", відповідаючи на запитання, чи готова вона боротися за вступ Білорусі до ЄС, чи вважала за краще б, щоб країна залишилася у сфері впливу Росії.

При цьому Тихановська зазначила, що "про це говорити поки що ще занадто рано, спочатку необхідно вийти з кризи".

"Нині важко прогнозувати, скільки триватиме наша боротьба. Нехай якомога менше. 5 листопада спливає термін повноважень (президента Білорусі) Лукашенка, тоді він втратить законну силу, хоча вже зараз його не приймають у країні. Після цієї дати жодне його розпорядження не матиме юридичної сили. Саме до цієї дати ми маємо розпочати діалог про мирне передання влади і проведення нових вільних виборів", - додала вона.

Тихановська вважає, що Лукашенку рано чи пізно доведеться піти, і зазначає, що опозиція має намір домагатися цього "як і раніше, мирними протестами і страйками".

"Я спочатку трохи злякалася, коли люди почали страйкувати. Я - недосвідчений політик і думала, що це може призвести до економічної кризи і викликати невдоволення людей. Хоча тепер білоруси переконують мене, що готові якийсь час протриматися в умовах економічної кризи. Я знаю, що європейські країни допоможуть нам вийти з цієї кризи", - сказала вона.

Відповідаючи на запитання, чи не приєднається вона до групи білоруських дисидентів, які влаштувалися на Заході, вона відповіла: "Абсолютно ні. Я повернуся додому. Те, що відбувається зараз, не триватиме довго. Вже скоро все зміниться".

У Білорусі вже місяць тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які відбулися 9 серпня. Переможцем оголошено нинішнього главу держави Олександра Лукашенка, який обіймає цю посаду з 1994 року.

Наймасовіші акції відбуваються в Білорусі щонеділі. За оцінками ЗМІ, деякі з них збирали понад 100 тис. осіб. У перші дні акцій протесту було затримано майже 7 тис. людей, потім велику частину було звільнено. Останніми днями затримання поновилися.

Під час акцій протесту є загиблі, проте їх кількість різниться. 25 серпня основний опонент Лукашенка Світлана Тихановська повідомила, що загинули щонайменше шестеро людей. Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявляло про загибель чотирьох осіб на акціях протесту в Білорусі. Експертам ООН з прав людини також відомо про 450 задокументованих випадків жорстокого поводження з людьми під час затримань.

Через два дні після виборів Тихановська поїхала до Литви. Її соратники тоді заявили, що від'їзду Тихановської до Литви передувало тригодинне спілкування зі співробітниками силових структур Білорусі в кабінеті голови ЦВК Лідії Єрмошиної. Пізніше Лукашенко стверджував, що посприяв Тихановській у від'їзді з республіки на її прохання.

18 серпня її прихильники створили Координаційну раду (КР) з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів. Влада Білорусі вважає цей орган неконституційним. Дотепер практично всі члени президії КР або затримані, або перебувають за межами Білорусі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ