Події

Суд засудив до десяти років ув'язнення диверсанта, який планував підірвати ємності з аміаком у Сєвєродонецьку, - СБУ

Сєверодонецький міський суд Луганської області засудив до десяти років позбавлення волі агента ФСБ РФ, затриманого в липні під час підготовки до вчинення диверсії, повідомляє прес-центр Служби безпеки України (СБУ).

"За матеріалами Служби безпеки України засуджено агента ФСБ РФ, який у липні цього року прибув з тимчасово окупованої території для виконання завдання із вчинення диверсійного акту на об’єкті критичної інфраструктури Луганщини. Під час досудового розслідування провину зловмисника повністю доведено", - зазначено в повідомленні.

Суд визнав затриманого винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 113 (готування до вчинення диверсії), ч. 1 ст. 263 (придбання бойових припасів без передбаченого законом дозволу), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Правопорушника засуджено до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сторона захисту має право на оскарження вироку в апеляційному порядку протягом місяця з дня оголошення вироку.

Як повідомлялося, 8 липня 2020 року контррозвідники СБУ затримали в районі проведення Операції об'єднаних сил агента ФСБ РФ під час спроби вилучення засобів вчинення диверсії, двох гранатометів РПГ-22 із заздалегідь підготовленого ворогом схрону.

Контррозвідники встановили, що на виконання завдання своїх кураторів із російської спецслужби зловмисник мав зробити диверсійний акт, підірвавши цистерни з аміаком ємністю 3500 тонн на території ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот".

Було встановлено, що зловмисник є жителем тимчасово окупованого міста Ровеньки. З 2014 року він брав участь у бойових діях проти сил АТО/ООС. Згодом був залучений представниками ФСБ РФ до негласної співпраці.

За висновком експертів, порушення цілісності сховища аміаку привело б до зараження території площею понад 1200 квадратних кілометрів, яка охопила б 35 населених пунктів із населенням понад півмільйона осіб.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ