Події

В організмі Навального знайдено сліди отрути з групи "Новачок" - представник кабміну ФРН

Лабораторія Бундесверу знайшла в організмі Навального сліди отрути з групи "Новачок", заявив у середу офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт.

"За запитом університетської клініки Charite в Берліні спеціальна лабораторія Бундесверу провела токсикологічне дослідження проб Олексія Навального. Було встановлено безсумнівну вказівку на хімічну нервово-паралітичну бойову речовину групи "Новачок", - ідеться у заяві Зайберта, що надійшла до "Інтерфаксу".

"Те, що Олексій Навальний у Росії став жертвою нападу із застосуванням хімічної нервово-паралітичної бойової речовини - це кричущий випадок", - ідеться в заяві.

Берлін закликає Москву надати пояснення з приводу обставин того, що сталося з Навальним.

"Федеральний уряд (Німеччини) засуджує цей напад найсерйознішим чином. Закликає російський уряд надати пояснення цій події... МЗС ФРН поінформує посла Росії про результати дослідження", - йдеться в заяві Зайберта.

Навальний відчув нездужання 20 серпня у польоті з Томська до Москви. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонера госпіталізували в комі до реанімації омської лікарні. Вранці 22 серпня його перевезли на лікування в Німеччину до берлінської університетської клініки Charite. Лікарі клініки повідомили, що знайшли в організмі сліди отруєння речовинами групи інгібіторів холіноестерази. Ці речовини входять до деяких медикаментів, а також до великої групи нервово-паралітичних отрут.

Російська влада вважає, що робити остаточні висновки про причини коми Навального поки що передчасно.

Російські медики виявили в опозиціонера Олексія Навального порушення вуглеводного обміну і панкреатит під час його перебування в омській лікарні.

"У зазначеному медичному закладі (Омська лікарня N1) Навальний О.А. перебував у період із 20.08.2020 до 22.08.2020 з клінічним діагнозом: основний - порушення вуглеводного обміну, супутній - хронічний панкреатит із порушенням зовнішньо- та внутрішньосекретної функції, загострення", - йдеться в матеріалах запиту про правову допомогу, спрямованих до ФРН компетентними органами Росії.

Текст запиту є в розпорядженні "Інтерфаксу".

Згідно з документом, результати вже проведених у Росії в рамках дослідчої перевірки експертиз вказують, що "в організмі й вилучених зразках сильнодіючих лікарських засобів, а також наркотичних речовин не виявлено".

Про нервово-паралітичну речовину "Новачок" вперше стало відомо після отруєння у Великій Британії екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Їх виявили без свідомості в місті Солсбері 4 березня 2018 року.

Згодом британські слідчі дійшли висновку, що Скрипалі постраждали від нервово-паралітичної отруйної речовини, названої "Новачок" (А-234). Висновки британців підтвердила комісія Організації із заборони хімічної зброї.

Відповідальність за замах на Скрипалів британська влада поклала на Росію. У Москві відкидають ці звинувачення.

У червні цього року чотири сімейства небезпечних хімікатів сімейства "Новачок" було офіційно включено до списків Конвенції про заборону хімічної зброї (КЗХЗ).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ