Події

Страйком "Білоруськалію" оголосив про страйк з 19 серпня

Представники незалежної профспілки "Білоруськалію" виступили за початок страйку робітників калійного комбінату з 19 серпня, а також за їх участь в мітингу на площі в Солігорську.

"Починаючи з 10 серпня 2020 року загальний збір на площі о 9 ранку. На роботу не виїжджаємо. Приїжджаємо на площу. Явка суворо обов'язкова", - заявив співголова страйкому "Білоруськалію" Анатолій Бокун у відеозверненні до страйкувальників.

Тим часом, як передають білоруські ЗМІ і телеграм-канали, поки на "Білоруськалії" частково припинені технологічні процеси. Повідомляється, що видобуток руди частково припинено на першому рудоуправлінні, також зупинялася збагачувальна фабрика. За даними ЗМІ, зараз страйкують близько 3 тисяч працівників, всього на підприємстві працює 17 тис. людей.

Прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко повідомив у вівторок, що "Білоруськалій" останніми днями знизив обсяги виробництва, оскільки люди не могли визначитися, "йдуть вони працювати або на площу". "І цією ситуацією скористалися його конкуренти на ринку, зокрема, "Уралкалій", який наростив поставки", - заявив Головченко.

17 серпня білоруські ЗМІ проінформували про зупинку всіх шахт на "Білоруськалії". За інформацією ЗМІ, робочі ВАТ "Білоруськалій" оголосили в понеділок страйк і формують страйкоми.

У п'ятницю в Солігорську, де розташовуються основні шахти "Білоруськалію", відбулися стихійні акції протесту, а ввечері зі співробітниками зустрілося керівництво підприємства. На зустрічі люди зажадали звільнити Солігорськ від загону особливого призначення, який втратив довіру громадян, і клопотати про розформування ОМОН з позбавленням співробітників військових звань без права відновлення на службу в органи МВС; притягнути до відповідальності тих, хто перевищив повноваження під час і після виборчої кампанії, не виконали свої обов'язки сумлінно відповідно до законодавства Білорусі визнати вибори недійсними і провести нові вибори з новим ЦВК і залученням незалежних спостерігачів.

Люди пообіцяли зупинити виробництво на невизначений термін, якщо вимоги не будуть виконані.

"Білоруськалій" є єдиним виробником хлоркалію в Білорусі, а також одним із найбільших постачальників калійних добрив на світовий ринок. Підприємство реалізує свою продукцію через ВАТ "Білоруська калійна компанія".

У свою чергу в ВАТ "Білоруська калійна компанія" в понеділок пообіцяли своїм партнерам докласти всіх зусиль щодо виконання наявних з ними домовленостей.

"Увага всього світу сьогодні прикута до нашої країни. Повною мірою усвідомлюючи важливість наших зобов'язань перед вами і високий ступінь відповідальності, ми звертаємося до вас із проханням про розуміння", - йдеться в повідомленні на сайті БКК.

"Ми докладемо всіх зусиль для виконання своїх домовленостей і відкриті для своїх партнерів, залишаючись на зв'язку 24/7", - наголошує компанія.

У БКК також висловили надію на швидке розв'язання ситуації.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ