Події

21 кримінальне провадження порушено за фактами масових заворушень, затримано більше ніж 80 підозрюваних

Слідчий комітет Білорусі порушив 21 кримінальне провадження за фактами масових заворушень у республіці, за підозрою у їх скоєнні затримано понад 80 осіб.

"Слідчий комітет продовжує розслідування кримінальних проваджень за фактами масових заворушень і насильства щодо співробітників органів внутрішніх справ у ніч із 9 на 10 серпня 2020 року в Мінську та інших регіонах країни. Загалом територіальні підрозділи Слідчого комітету порушили 21 кримінальне провадження за вищезазначеними фактами в Мінську, Бресті, Гродні, Гомелі, Пінську, Полоцьку, Жлобині, Ліді, Солігорську, Бобруйську, Слонімі, Волковиську", - йдеться в повідомленні СК.

У комітеті уточнили, що кримінальні провадження порушено за ст. 293 (масові заворушення); ч. 2 ст. 363 (опір працівникові органів внутрішніх справ, поєднаний із застосуванням насильства чи погрозою його застосування); ст. 364 (насильство або погроза застосування насильства щодо співробітника органів внутрішніх справ); ч. 1 ст. 339 (хуліганство); ст. 342 КК (організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них).

Санкції за деякими вищезазначеними статтями передбачають покарання до 15 років позбавлення волі.

"Наразі за підозрою в скоєнні цих злочинів затримано понад 80 осіб. Більшість із них - молоді люди віком 20-25 років. Частина підозрюваних на момент затримання перебувала в стані наркотичного або алкогольного сп'яніння", - йдеться в повідомленні СК.

"Слідчі спільно зі співробітниками органів внутрішніх справ продовжують планомірну роботу зі встановлення осіб, які брали участь у незаконних масових заходах. У рамках розслідування кримінальних проваджень буде надано об'єктивну правову оцінку їхнім діям", - заявили в СК.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, на яких, за попередніми даними ЦВК республіки, нинішній президент Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів, а його основний суперник Світлана Тихановська - 10,9%.

Увечері в Мінську та інших містах Білорусі розпочалися несанкціоновані акції протесту незгодних із такими результатами і сутички протестувальників зі співробітниками силових структур, які тривали до глибокої ночі. Під час акцій протесту постраждали 39 співробітників правоохоронних органів і більше ніж 50 цивільних осіб, повідомили в МВС республіки.

За участь у несанкціонованих акціях було затримано майже 3 тис. осіб, акції відбулися в 33 населених пунктах республіки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ