Події

Зеленський запропонував доопрацювати законопроект щодо угод про визнання винуватості

Президент України Володимир Зеленський вважає поки що не готовою до реалізації ідею щодо угоди про визнання винуватості, яка має розвантажити українські суди.

Як повідомляє прес-служба глави держави, на засіданні Національної ради реформ у вівторок було обговорено пропозиції щодо угоди про визнання винуватості, що має розвантажити роботу українських судів і забезпечити невідворотність покарання.

"Президент вважає цю ідею не готовою до реалізації, тому запропонував доопрацювати відповідний законопроект", - повідомила прес-служба глави держави.

Згідно з презентацією розробників законопроекту, наявною в розпорядженні агентства, в Україні в 2019 році суди затвердили 9727 вироків на підставі угод, або 12% від загальної їхньої кількості, тоді як у Канаді, Великій Британії та США через укладення угоди вирішують 70-90% кримінальних проваджень.

Первісна концепція передбачала, що угоди про визнання винуватості, умови яких передбачають звільнення від кримінальної відповідальності, укладає генпрокурор, його заступники та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (у справах, підслідних НАБУ). Одним із стимулів до укладення угод обговорюється можливість звільнення від кримінальної відповідальності за умови сплати коштів на усунення наслідків суспільної небезпеки вчиненого діяння.

Як повідомлялося, раніше в червні голова виконкому Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі повідомив про законодавчу ініціативу запустити в Україні механізм процесуальних угод із прокурором для врегулювання судових спорів із колишніми власниками збанкрутілих бізнесів. "У Грузії ми за перший рік, коли ми ввели процесуальні угоди, $1,5 млрд повернули державі", - прокоментував він цю ініціативу.

Як повідомлялося, згідно з меморандумом МВФ, Україна має намір домогтися відчутного прогресу в зниженні вартості банкрутства банків для держави, зокрема за рахунок поправок до законодавства і надання Фонду гарантування вкладів фізосіб права на судове врегулювання з пов'язаними особами.

Заплановано, зокрема, ухвалення поправок до закону про ФГВФО як структурного маяка на кінець жовтня 2020 року, які посилять можливості Фонду вимагати відшкодування збитків від пов'язаних сторін, не проявляючи дефіциту в ліквідаційному майні, й без завершення терміну позовної давності.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ