Події

ЄС активував механізм цивільного захисту у відповідь на терміновий запит України

Євросоюз активував механізм цивільного захисту у відповідь на терміновий запит України, що дозволить країнам ЄС допомогти ДСНС України в подоланні наслідків повеней, згідно зі списком потреб, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Євросоюз активував механізм цивільного захисту у відповідь на наш терміновий запит. Це дозволить країнам ЄС допомогти ДСНС України в подоланні наслідків повеней, згідно зі списком потреб. Дякує ЄС, Янезу Ленарчичу (член Єврокомісії з кризового управління - ІФ) і шведським друзям за миттєву реакцію і підтримку", - написав він у Twitter в суботу.

Як повідомляється в прес-релізі, опублікованому на сайті Єврокомісії в суботу, раніше цього тижня інтенсивні дощі призвели до найбільшої за останні 50 років повені на південному заході України, в результаті якої постраждали кілька людей і були пошкоджені сотні будинків, і після того, як українська влада активувала Механізм цивільного захисту ЄС, Швеція негайно відреагувала і запропонувала допомогу.

"Для задоволення перших потреб українська влада активувала Механізм цивільного захисту ЄС. Швеція негайно відреагувала і запропонувала 1,2 км бар'єру від повеней, 250 шлангів і технічних експертів. На додаток до шведської допомоги Європейська комісія надає картографічні послуги в постраждалих районах через супутникову систему ЄС Copernicus", - повідомили в Єврокомісії.

Також наголошується, що координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації, який працює 24 години 7 днів на тиждень, перебуває в постійному контакті з українською владою, щоб уважно стежити за ситуацією і направляти подальшу допомогу ЄС за запитом.

"В останні місяці можливості цивільного захисту перебували під надзвичайним тиском. Проте, Європейський Союз продовжує дотримуватися зобов'язань надавати допомогу в разі стихійних лих. Я щиро дякую Швеції за її негайну відповідь. Ми готові надати подальшу допомогу і проявити солідарність з усіма, хто перебуває в постраждалих районах, і з тими, хто працює на місцях", - цитує слова комісара з кризового управління Янеза Ленарчича прес-служба Єврокомісії.

Механізм цивільного захисту ЄС заохочує до співпраці в сфері реагування на лиха між 34 європейськими державами (27 країнами-членами ЄС, Великою Британією, Північною Македонією, Ісландією, Чорногорією, Норвегією, Сербією і Туреччиною). Ці держави-учасники об'єднують ресурси, які можуть бути надані країнам, постраждалим від стихійних лих, у всьому світі. При активації Механізм координує надання допомоги всередині і за межами ЄС. Європейська комісія управляє Механізмом через Координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації (ERCC).

Європейський механізм цивільного захисту регулярно активується для реагування на повені і землетруси, лісові пожежі та інші стихійні лиха всередині і за межами Європи. Це також зіграло вирішальну роль в реакції ЄС на кризу COVID-19, наголосили в Єврокомісії.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ