Події

Лівія закликає США і ЄС ввести санкції проти ПВК "Вагнера"

У визнаному ООН уряді Лівії закликають США і Євросоюз ввести обмежувальні заходи щодо ПВК "Вагнера", яка, за твердженням Триполі, нещодавно захопила контроль над нафтовим родовищем, повідомляє в суботу турецьке агентство "Анадолу".

"Глава МВС Лівії (Фетхи Башага - ІФ) закликав Євросоюз включити ПВК "Вагнера" в санкційні списки за підтримку тероризму і вчинення злочинів проти людяності", - передає агентство.

За словами Башага, найманці, які захопили контроль над найбільшим нафтовим родовищем країни "Аш-Шарара", представляють загрозу безпеці Лівії.

"Уряд Лівії не дозволить російським найманцям контролювати нафтові об'єкти країни і депортує цих людей з військових баз країни", - наводить агентство його слова.

Крім того, за даними "Анадолу", постпред Лівії при ООН Тахір ес-Сані також закликав Євросоюз і Сполучені Штати ввести обмежувальні заходи проти ПВК "Вагнера".

У Лівії стверджують, що родовище захопили найманці з ПВК "Вагнера" спільно з суданським угрупованням "Джанджавід". Напередодні Національна нафтова корпорація Лівії заявила, що іноземні бійці присутні на території родовища з вечора 25 червня.

На початку червня арабські ЗМІ повідомили про початок відновлення видобутку на найбільшому в країні родовищі "Аш-Шарара", це підтвердила і нафтова корпорація.

Видобуток на найбільшому родовищі починається після піврічної зупинки. У січні 2020 року Лівійська національна армія (ЛНА) на чолі з фельдмаршалом Халіфою Хафтаром приступила до блокування об'єктів нафтової промисловості напередодні міжнародних переговорів у Берліні щодо нормалізації ситуації в Лівії. До списку цих об'єктів належать морські експортні термінали, родовища і нафтопроводи на сході і південному сході країни. В результаті робота нафтової інфраструктури країни з усього виробничого ланцюжка від видобутку сировини до його реалізації була паралізована.

Оператором проекту "Аш-Шарара" є спільне підприємство NOC з французькою Total, іспанською Repsol, австрійською OMV і норвезькою Equinor.

У Лівії протягом тривалого часу паралельно існують два органи виконавчої влади: засідає в Триполі УНЗ Фаєза Сараджа і тимчасовий кабінет Абдалли Абдуррахмана ат-Тані, який діє на сході країни і підтримуваний ЛНА.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявляв, що в Лівії присутні іноземні сили, що підтримують Лівійську національну армію (ЛНА). Зокрема, за словами турецького президента, йдеться про 2,5 тис. бійців приватної військової компанії (ПВК) "Вагнера", ще там 5 тис. солдатів з Судану, є солдати з Чаду і Нігера.

У травні низка ЗМІ повідомили з посиланням на доповідь співробітників моніторингової місії комітету ООН з санкцій щодо Лівії про те, що в країні зараз перебувають понад 1,2 тис. найманців з ПВК "Вагнера". Це громадяни Росії, Білорусі, Молдови, Сербії та України.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ