Події

У світі дедалі більше людей вживає наркотики - ООН

Майже 300 млн людей у світі вживають наркотики, йдеться в оприлюдненій у четвер доповіді Управління ООН, що бореться з незаконним обігом наркотиків та злочинністю.

"Близько 269 млн людей вживали наркотики у світі у 2018 році, що на 30% більше, ніж у 2009 році", - йдеться в прес-релізі організації до доповіді 2020 року про ситуацію з наркотиками.

У доповіді експерти, зокрема, аналізують наслідки пандемії коронавірусу. За їхньою оцінкою, через зростання рівня безробіття та інших чинників "найбільш бідні верстви населення виявляться ще більш уразливими до вживання наркотиків, наркоторгівлі та виробництва наркотиків, щоб заробити грошей".

У цьому контексті виконавчий директор Управління ООН з наркотиків і злочинності Гада Валі закликала "всі уряди висловити значнішу солідарність і підтримку переважно країнам, що розвиваються, для боротьби з незаконним обігом наркотиків".

Згідно з доповіддю, найбільш поширеним у 2018 році наркотиком був канабіс. За даними організації, близько 192 млн людей вживали його у світі два роки тому.

Найбільш небезпечними наркотиками у світі залишаються опіоїди, кількість смертей від розладів, пов'язаних із їх вживанням, зросла на 71%.

У доповіді зазначено, що наразі вплив пандемії на ситуацію з наркотиками у світі складно оцінити, проте вона вже призвела "до браку наркотиків на вулицях та спричинила зростання цін на них і погіршення їхньої якості".

"Наслідки можуть бути схожі на економічну кризу 2018 року... Після кризи деякі користувачі почали намагатися використовувати дешевші синтетичні речовини. Уряди ж скоротили фінансування боротьби з нелегальним обігом наркотиків", - зазначили в підрозділі ООН.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ