Події

Порошенко в середу прийшов до ДБР на допит у справі про незаконне переміщення мистецьких цінностей

П'ятий президент України (2014-2019 рр.), лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко прийшов у середу на допит до Державного бюро розслідувань (ДБР) у справі про незаконне переміщення картин через державний кордон і висловив сподівання, що в ДБР закриють справу і вибачаться перед ним за історію з музеєм і картинами.

"Можливо, вони (слідчі ДБР) повідомлять... що ті керівники, які давали незаконні накази, замовники з високих кабінетів притягнуті до кримінальної відповідальності... Брехуни намагалися поширити недостовірну інформацію про те, що нібито ці твори мистецтва, які нашими зусиллями повернені, нібито завезені без митного оформлення", - сказав Порошенко журналістам перед входом до ДБР.

Він додав: "Я глибоко переконаний, що вони (представники ДБР - ІФ) мають зараз сказати: "Вибачте, Петре Олексійовичу, ми закриваємо цю справу, ми просимо у вас вибачення, а всі, хто причетний до цього злочину, буду покарані".

"Сьогодні на вулиці Петлюри (будівля ДБР розташована на вул. Петлюри в Києві - ІФ) відбувається справжня творча подія - зустріч із прекрасним, а поціновувачі мистецтва сидять в ДБР", - зіронізував Порошенко.

"Гублюся в здогадах, навіщо я сьогодні їм знадобився, можу лише припустити, що вони хочуть вибачитися за брутальне порушення закону, коли озброєний до зубів спецназ... штурмував... Національний музей Гончара", - додав він.

За словами лідера "Європейської солідарності", слідчі ДБР вивчають детально його діяльність на посаді глави держави і намагаються знайти привід для переслідування опозиції. "Те, що зараз робить влада, не має нічого спільного з рухом в Європу, з нашими досягненнями, безвізовим режимом. Європейський Союз - це верховенство права, а переслідування опозиції, подвійне правосуддя... чим це закінчується, ви можете запитати у Віктора Федоровича Януковича", - сказав Порошенко.

Як передає кореспондент агентства, в середу вранці біля стін ДБР відбувається акція проти політичних переслідувань. Підтримати Порошенка прийшли, зокрема, й деякі народні депутати від "Європейської солідарності".

У свою чергу ДБР на своїй сторінці у Facebook повідомило, що здійснює текстову онлайн-трансляцію подій, пов'язаних із допитом Порошенка. "Порошенко разом з адвокатами прийшов на допит до Державного бюро розслідувань", - повідомляють у ДБР.

Згодом з'явилася оновлена інформація від ДБР: "Порошенко відмовляється від участі у допиті та намагається покинути приміщення ДБР".

Як повідомлялося, ДБР викликало Порошенка 26 травня на допит як свідка у справі про незаконне переміщення культурних цінностей через державний кордон.

Водночас прес-служба партії "Європейська солідарність" повідомила, що об 11:00 того самого дня, саме в той час, коли Порошенка було викликано на допит до ДБР, він відкрив виставку картин зі своєї родинної колекції і запросив на неї співробітників правоохоронних органів. При цьому в прес-службі зазначили, що для правоохоронців "найбільш цінним експонатом будуть документи, які лежать одразу біля входу і де містяться оригінали митних декларацій щодо всіх 43 робіт, перелік цих робіт і платіжні доручення на сплату цих робіт".

Пізніше прес-служба "Євросолідарності" з посиланням на співголову фракції "Євросолідарність" Артура Герасимова заявила про те, що співробітники ДБР "штурмом увірвалися в приміщення Музею Івана Гончара". Директор музею повідомив, що були зламані двері установи. У свою чергу в ДБР спростували повідомлення про нібито штурм і повідомили про проведення слідчих дій.

29 травня Порошенка повторно викликали на допит. Колекцію картин заарештували правоохоронці.

4 червня Печерський районний суд Києва дозволив примусовий привід Порошенка на допит до ДБР, який мав відбутися об 11:00 10 червня. За даними прес-служби ДБР, йдеться про допит як свідка в кримінальному провадженні №42020000000000307, в якому досліджують обставини переміщення через митний кордон України з прихованням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається з 43 картин всесвітньо відомих художників.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ